Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фирми ще получават субсидии за създаване на заетост до половин година

Промените влизат в сила от утре

Фирми ще получават субсидии за създаване на заетост до половин година

Снимка: Bloomberg

Облекчават се условията на мярката „Заетост за теб” за работодателите и търсещите работа. С промените се увеличава субсидираният период на заетост до 6 месеца, вместо досегашните 3 месеца, и се увеличава максимално допустимият размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател.

Промените влизат в сила от 27 ноември 2020 г. Целта е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните, посочват от Министерството на труда и социалната политика.

Увеличава се максимално допустимият размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател, спрямо списъчния състав на персонала за 2019 г. за месеца, съответстващ на месеца на подаването на заявката. Той се разпределя по следния начин: до 10 души се допуска да наеме до 4 лица; до 50 души се допуска да наеме до 20 лица; до 250 души се допуска да наеме до 50 лица;  над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 100 лица.

Намалява се и ангажиментът на работодателите за запазване на 75% от новонаетия персонал за период равен на половината от периода на субсидираната заетост (до този момент условието беше за запазване на заетите работни места за период, равен на целия период на субсидираната заетост). 

Още по темата

Всички работодатели с активни договори за осигуряване на заетост (наетите лица са в период на субсидирана заетост) ще могат да се възползват от новите възможности чрез подписване на допълнително споразумение. За целта трябва писмено да уведомят съответната Дирекция „Бюро по труда”, където могат да получат и допълнителни указания.

Работодатели, които искат да се възползват от промените, но заявките им се обработват в момента, ще може да удължат срока на субсидирана заетост при сключването на договора, но за разкриване на допълнителни свободни работни места (до максимално допустимите за тях спрямо новите условия на проекта) ще трябва да подадат нова електронна заявка, считано от 27 ноември.

Одобрението/неодобрението на заявките от работодателите ще се извършва, както и досега, на принципа „първи по време, първи по право” до изчерпване на финансовия ресурс за съответната област.

Разходите по изпълнението на проекта се финансират по линия на ЕСФ чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Бюджетът на проекта е 160 млн. лв., разпределен на квотен принцип по области съгласно равнището на безработица и брой работодатели от съответните общини.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г