IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите могат да спестят данък, ако подадат декларацията си по интернет

Близо 80% от компаниите в България подават формулярите си през глобалната мрежа, твърдят от НАП

10:49 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.), съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Тази отстъпка важи само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017 г. С декларацията се подава и  годишният отчет за дейността, припомнят данъчните.

До момента в цялата страна са приети 248 хил. корпоративни декларации, като 195 хил. от тях са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис. На хартия, в офисите на НАП и чрез пощенските станции до сега са подадени 53 хил. формуляра. Според данъчните близо 80% от компаниите в България подават декларациите си през глобалната мрежа. 

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративен данък е 31 март. Това е и датата, до която трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет, уточняват от НАП.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още