IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите ще са по-резервирани към наемане на служители през лятото

Плановете на работодателите за наемане през третото тримесечие са с 2% по-слаби от предишното, според "Менпауър"

11:10 | 14.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българските работодатели споделят предпазлив оптимизъм за наемане на служители през следващите три месеца. Коригираните спрямо сезонните колебания перспективи имат стойност +10%, според най-новото обзорно изследване на "Менпауър" за заетостта.

Плановете за наемане през третото тримесечие са с 2% по-слаби от предишното тримесечие и относително стабилни, сравнени със същия период на миналата година.

През третото тримесечие на 2016 г. се очаква числеността на персонала да нарасне във всички изследвани пет области - София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе и в 10 индустриални сектора. Най-силен пазар на труда се очаква в Русе, където нетната прогноза за заетостта е +14%.

„Според Европейската комисия развитието на пазара на труда в България се очаква да продължи да се подобрява през следващите две години. Процентът на растеж ще се подобри от 0,3% през 2015 г. до 0,5% през 2017 г.“, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия. „Ако всичко върви по план, безработицата ще намалее от 8,6% до 8,0% до края на прогнозния период“, смята тя. 

Числеността на персонала ще расте във всички региони

През третото тримесечие на 2016 г. се очаква числеността на персонала да нарасне във всички изследвани пет области. В Пловдив се очертава стабилен ръст на броя заети лица от +11%, а софийските работодатели отчитат предпазлив оптимизъм с прогноза от +10%. Скромен ръст на заетостта се предвижда във Варна и Бургас, където прогнозите са съответно +7% и +6%.

Спрямо предходното тримесечие работодателите във Варна отчитат спад с 5 процентни пункта, а в София — с 4 процентни пункта. Същевременно в Бургас се отчитат относително стабилни планове за назначения, а в Пловдив и Русе промяна не се очертава. 

В сравнение с третото тримесечие на 2015 г. изгледите за наемане на работа се подобряват в три региона, като начело са Русе и Варна със съответно 3 и 2 процентни пункта. Работодателите в Пловдив отчитат спад с 4 процентни пункта, а прогнозата за София е по-слаба с 3 процентни пункта.

Благоприятен климат за наемане ще е налице във всички 10 икономически отрасли

Работодателите предвиждат най-силен пазар на труда в производството и в сектор „Транспорт, складове и комуникации“, като нетните прогнози за заетостта, отчетени от работодателите и в двете сфери, са значителни (+14%).

Най-слаби изгледи за наемане на персонал отчитат работодателите в земеделието, горското стопанство, лова и риболова, където прогнозата е +2%.

Благоприятен климат се очертава и в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, както и в търговията на едро и дребно с нетни прогнози за заетостта от +11%.

Прогнозата в строителството е +10%, а увеличения в числеността на заетите лица с по 7% се прогнозират в секторите „Електричество, газ и вода“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“. Най-слаби изгледи за наемане на персонал отчитат работодателите в сектора на земеделието, горското стопанство, лова и риболова, където прогнозата е +2%.

Спрямо предходното тримесечие работодателите в 7 от 10-те икономически отрасли отчитат по-слаби прогнози за нови назначения.

Най-силен пазар на труда очакват големите работодатели

Те отчитат внушителна нетна прогноза за заетостта от +21%. Известни увеличения в числеността на персонала прогнозират работодателите от средните и малки предприятия, където прогнозите са съответно +8% и +7%, а при микропредприятията стойността е +6%.

В сравнение с предходното тримесечие изгледите за назначения в средните по размер предприятия бележат значителен спад с 10 процентни пункта. Работодателите от малките фирми отчитат свиване с 4 процентни пункта, а големите работодатели — с 2 процентни пункта, докато микропредприятията отчитат относително стабилни намерения за наемане на персонал.

Обзорното изследване на Менпауър за заетостта през третото тримесечие на 2016 г. е проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 620 работодатели в България. Всички анкетирани са отговорили на въпроса „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на септември 2016 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“.

В проучването е използван терминът „нетна прогноза за заетостта“. Тази стойност се получава, като от процента работодатели, които очакват увеличение на общия брой заети лица, се извади процентът на тези, които предвиждат намаляване на заетостта в своето предприятие през следващото тримесечие. Резултатът от това изчисление представлява нетната прогноза за заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още