Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фирмите в България със спад на продажбите се увеличиха през септември

Едва 17,1% от нефинансовите предприятия са регистрирали увеличение, става ясно от данни на НСИ

Фирмите в България със спад на продажбите се увеличиха през септември

Снимка: Архив Ройтерс

28,1% от нефинансовите предприятия в България посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през септември 2021 г. в сравнение с предходния месец. Това показват данни на Националния статистически институт, публикувани днес.

През август този отговор са посочили 26,6% от дружествата, което е с 1,5 процентнии пункта по-малко. Макар и разликата да не изглежда съществена, тя все пак е показателна за състоянието на нефинансовия сектор в навечерието на поредната вълна на коронавирус и новите ограничения, които води след себе си.

Според данните на НСИ през септември 2021 г. 54,5% посочват, че няма промяна в приходите от продажби, а 17,1% са регистрирали увеличение. Година по-рано, през септември 2020 г., намаление в приходите от продажби спрямо предходния месец са посочили 32,2% от нефинансовите предприятия, 49,5% - без промяна, и 17,8% - увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че през деветия месец от годината 44,7% от предприятията в дейност „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от предприятията в дейност „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - с 29,9%, и „Индустрия“ - с 28,8%.

Според данните на НСИ през септември 2021 г. по отношение на наетия персонал 15% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“ (при 17,1% за септември 2020 г.), следват „дистанционна форма на работа“ - 9,6% (при 7,8% за септември 2020 г.), и „неплатен отпуск“ – 7,6% (при 10% за септември 2020 г.). Към наемане на нов персонал през септември 2021 г. са пристъпили 7,5% от нефинансовите предприятия (при 7,9% за септември 2020 г.).

Прогнозите на фирмите за октомври са, че 94,7% ще продължат настоящата си дейност, 2,1% - ще преустановят временно дейността си. Също 2,1% очакват да прекратят дейността си.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 6 декември