IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Решението на агенцията отразява успешната фискална консолидация и стабилната парична политика, но рисковете от кризата в еврозоната се увеличават

20:52 | 17.07.12 г.
Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута "ВВВ-" и в местна валута - "ВВВ" със стабилна перспектива, предаде Ройтерс.

Решението отразява успешната фискална консолидация и стабилната парична политика, посочва агенцията в мотивите си. Въпреки това обаче от Fitch предупреждават, че икономическият растеж остава слаб. Агенцията подчертава, че се увеличават рисковете за страната ни заради кризата в еврозоната.

От Fitch прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 0,9% през 2012 г., като основен двигател на анемичния растеж ще бъде вътрешното търсене, подкрепено от по-засилените темпове на усвояване на европейските средства.

Според агенцията България ще разчита по-малко на износа заради продължаващата криза в еврозоната.

Ако Гърция не напусне европейския валутен блок, от Fitch очакват икономическият растеж у нас през 2013 г. да достигне 1,9%, а през 2014 г. – 2,5%.

Агенцията обаче предупреждава, че България е изключително уязвима от дълговата криза заради сериозната роля на гръцкия банков сектор на българския пазар. “Способността на банките-майки от Гърция да поддържат дъщерните си дружества може да бъде компрометирана”, посочва агенцията.

“В комбинация с намаляването на качеството на активите в системата може да се очаква натиск върху печалбата, капитала и нивата на ликвидност, въпреки че българската банкова система е натрупала значителни буфери”, допълват експертите.

От агенцията прогнозират също така България да постигне целта си за 1,6% бюджетен дефицит през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още