IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, като перспективата е стабилна

Структурните слабости на икономиката продължават да ограничават потенциала за по-бърз растеж, посочват от международната агенция

08:13 | 05.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Евентуални по-високи бюджетни дефицити биха застрашили стабилността на публичните финанси, а това е един от рисковете, при които Fitch може да прибегне до понижение на рейтинга. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евентуални по-високи бюджетни дефицити биха застрашили стабилността на публичните финанси, а това е един от рисковете, при които Fitch може да прибегне до понижение на рейтинга. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута от „BBB-“ и в местна валута от „ВВВ“, като перспективата е стабилна, информират от Министерството на финансите (МФ).

Потвърждават се и таванът за рейтинг на страната от „ВВВ+“, както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута „F3“.

Рейтингът на България се подкрепя от по-силните външни финанси в сравнение с групата държави, оценявани с рейтинг „ВВВ“, посочват от Fitch в становището си. Излишъкът по текущата сметка е съчетан с високо ниво на международни валутни резерви, което осигурява стабилното функциониране на валутния борд.

Въпреки това публичният дълг се приближи до медианния, който е характерен за групата държави с рейтинг „ВВВ“ заради еднократните разходи, свързани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), което ерозира предишната устойчивост на рейтинга. От друга страна структурните слабости на икономиката ограничават потенциала за по-бърз икономически растеж.

Оценката на Fitch показва, че текущото икономическото развитие на страната през 2015 г. е по-добро от очакваното от самата агенция, което обуславя и повишаването на прогнозата за икономическия растеж, главно по линия на силното външно търсене.

„Слабият вътрешен сектор, поставен под натиск заради спада на потреблението на домакинствата и инвестициите в частния сектор, бе засенчен от силния ръст на нетния износ“, гласи оценката.

След като растежът през първите три тримесечия на 2015 г. бе средно 2,7%, международната агенция ревизира в посока нагоре очакванията си за тази година до 2,5% от 1,2%, колкото бе оценката, поставена през юни.

Повишени са очакванията на Fitch и за следващите две години, като растежът ще бъде по-балансиран, посочват от МФ. За 2016 г. и 2017 г. компанията очаква среден ръст на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) от 2,6%.

Текущата сметка ще остане положителна, като очакванията за страната са по-благоприятни в сравнение с останалите държави, оценявани със същия рейтинг. Силният прираст на нетния износ кара Fitch да очаква излишък по текущата сметка от около 2% от БВП през 2015 г. при положение, че медианната оценка за държави с рейтинг като нашия е за дефицит от 2,1% от БВП. За следващите две години агенцията прогнозира излишъци от 1,1% и 1,5%.

Що се касае до външния дълг – общите нетни задължения в икономиката се очаква да останат над медианните 4,3% при 21,3% от БВП за 2015 г. Съотношението е на устойчив низходящ тренд от пика си през 46,7% от БВП през 2009 г. Базирайки се на данните на Международния валутен фонд, Fitch изчислява, че нефинансовият частен сектор формира близо 70% от брутния външен дълг на България, половината от който е от вътрешнофирмени кредити.

По отношение на влошаването на бюджетната позиция през 2014 г. в резултат от отчетения еднократен ефект от подкрепата за банковия сектор, е отбелязан фактът, че това няма да доведе до стартиране на процедура по прекомерен дефицит. Еднократните разходи за осигуряване на средства за ФГВБ с цел стартиране изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка доведе до бюджетен дефицит от 5,8% през 2014 г. Бюджетният недостиг се увеличи заради включването на ФГВБ в сектор „Държавно управление“. За 2015 г. пък Fitch продължава да очаква, че дефицитът ще бъде 3% от БВП.

От началото на годината финансите на страната се подобряват заради растежа на приходите над правителствените прогнози, а разходите се удържат. През 2016 г. Fitch очаква да види бюджетен дефицит от 2,5% от БВП, след като прогнозира спад на капиталовите разходи, като така допуска, че правителството няма да изпълни целта за дефицит от 2% от БВП.

Прогнозите на Fitch са за по-лек ръст на приходите, но и за подобен прираст на бюджетните разходи. Агенцията отчита, че една част от приходите правителството залага да дойдат от концесии и неданъчни приходи.

По отношение на банковия сектор Fitch отново посочва, че са налице слабости в управлението и надзора в българските банки, които са били подчертани след фалита на КТБ през 2014 г. Имплементирането на европейската директива за възстановяване и преструктуриране на банки у нас намалява възможността за държавна подкрепа.

Според компанията една последваща подкрепа за местния банков сектор представлява потенциален риск за държавния бюджет. Извършването на преглед на качеството на банковите активи през 2016 г. би прояснило финансовото състояние на сектора, чието изясняване се забави, и може да възстанови доверието в системата.

„Оценките за рейтинга на България са ограничени от структурни пречки, които продължават да подкопават силния растеж и да ограничават конвергенцията на България със стандарта на живот в Западна Европа“, посочват от Fitch.

Стабилната перспектива на страната отразява оценката на международната агенция, че рисковете за кредитния рейтинг са балансирани.

Според агенцията факторите, които биха могли да доведат до понижение на кредитния рейтинг включват потенциално възникване на нестабилност в банковия сектор, което може да доведе до натиск върху държавните финанси и икономическия растеж, по-високи бюджетни дефицити, което евентуално ще застраши стабилността на публичните финанси, както и по-нисък икономически растеж спрямо държавите, оценявани със същия рейтинг.

Съответно, от Fitch посочват, че положителна преоценка на присъдения рейтинг е възможна в случай на успешна фискална консолидация, подкрепяща дългосрочната устойчивост на публичния дълг, по-висок растеж на БВП и ускоряване на процеса на конвергенция към средното за ЕС ниво на доходи, и устойчиво подобряване на управлението и работата на институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още