Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фонд на фондовете учреди четвърти инвестиционен фонд за рисков капитал

„Витоша венчър партнърс – фонд I“ разполага с 38 млн. лв. за ускоряване и начално финансиране на стартъпи

Фонд на фондовете учреди четвърти инвестиционен фонд за рисков капитал

Снимка: Pixabay

Фонд на фондовете (ФнФ) и финансовият посредник “Витоша венчър партнърс“ регистрираха съвместен фонд за ускоряване и начално финансиране - „Витоша венчър партнърс – фонд I“ КД. Новото дружество е учредено за срок от десет години и разполага с капитал от 38 млн. лева.

Още по темата

От Фонд мениджър на финансови инструменти в България съобщиха, че 35,6 млн. лв. са публичен ресурс, предоставен от Фонда. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г., съфинансирана от Фонда за регионално развитие на Европейския съюз. Останалите 2,4 млн. лв. са частно финансиране.

До края на 2023 г. „Витоша венчър партнърс – фонд I“ ще инвестира в 116 стартиращи компании в ранен етап от тяхното развитие. Малки и средни предприятия на етап ускоряване могат да разчитат на финансиране между 30 хиляди и 100 хил. лева. Между 30 хиляди и 2 млн. лв. ще получат по-напредналите в разработването на своя продукт или създаването на прототип.

Фондът ще работи за развитие на предприемаческата екосистема в България, като подкрепя проекти с технологична насоченост и висок потенциал за устойчив растеж. Той ще предоставя на предприятията достъп до начално финансиране, бизнес консултации, менторство, оперативна и стратегическа подкрепа. Около половината от подкрепените компании ще участват в акселераторска програма, организирана от фонд мениджъра „Витоша венчър партнърс“.

Фондът вече приема кандидатури за финансиране на своя интернет сайт.

„Витоша венчър партнърс – фонд I“ е алтернативен инвестиционен фонд – дружество за колективно инвестиране, което набира капитал от множество източници. Фондът ще се управлява от финансовия посредник “Витоша венчър партнърс”, избран чрез обществена поръчка. Оперативното споразумение между него и ФнФ беше подписано на 5 юни, припомнят от Фонда.

В съответствие с инвестиционната стратегия към финансовото споразумение между ФнФ и Управляващия орган на ОПИК 2014-2020 чрез алтернативни инвестиционни фондове се реализират пет инструмента за дялови и квази-дялови инвестиции. Заедно с новия фонд активни вече са четири такива фонда. Петият е в процес на възлагане. Общият публичен ресурс, заделен за тази цел, е 294 млн. лева. Към него фондовете добавят и частни средства.

Финансовите посредници "Витоша венчър партнърс" и "Иновейшън кепитъл“ управляват съответно 38 млн. лева и 30,5 млн. лева за инвестиции в компании в ранен етап на развитие. "Ню вижън 3" и "Морнингсайд хил“ разполагат съответно с 42,5 млн. лева и 55,9 млн. лева рисков капитал.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кои са победителите във „Вдъхновяващите 5“ – разберете в четвъртък по Bloomberg TV Bulgaria