IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие” е превел 80% от миналогодишните субсидии за агроекология

До момента са изплатени близо 11 млн. лв., като най-много средства са преведени за биоземеделие, животновъдство и за опазване на застрашени местни породи животни

10:39 | 07.09.11 г. 1
Фонд „Земеделие” е превел 80% от миналогодишните субсидии за агроекология

Два месеца след изтичането на крайния срок за изплащане на субсидиите за агроекологични дейности, извършени през миналата година, фонд „Земеделие“ е превел на стопаните 80% от заявените плащания, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Към началото на септември на стопаните са изплатени близо 11 млн. лв. при заявени 13,4 млн. лв., съобщиха от фонда. Най-голяма част от средствата са преведени за биоземеделие и животновъдство, а също и за опазване на застрашени местни породи животни, сочат данните на фонда.

По закон субсидиите за дадена стопанска година се превеждат до средата на следващата календарна година. Забавянето тази година се дължи на допълнителните проверки, които трябваше да се извършат от фонда.

След последната актуализация на орто фото картата на обработваемите земи, извършена в края на 2010 г. и началото на 2011 г., немалка част от заявените от биопроизводителите площи се оказаха в графата „неподлежащи на подпомагане“.

В началото на годината фондът обяви, че площите на над 4 хиляди стопани излизат извън критериите за допустимост, в резултат на което на голяма част от тях бяха наложени санкции. Тези решения бяха оспорвани от стопаните, включително и в съда.

Очаква се фондът да излезе с обобщена информация за общия размер на площите, които са заявени неправомерно, както и тези, за които последващите проверки установяват допустимост за превеждане на субсидиите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
agroset_ltd
преди 12 години
Само където сметките са ни празни!!! Браво, на поедните лъжи, но със сигурност са превели парите на ***-аджийте, които закупиха земи от Натура!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още