IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ изплати над 58 млн. лева за агроекология

За Кампания 2018 субсидии ще вземат близо 5280 фермери, които се грижат за обработваеми земи с местообитания на Царски орел, Египетски лешояд и Ливаден блатар

20:44 | 22.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавен фонд „Земеделие“ изплати над 58 млн. лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Парите са за 5287 земеделски стопани и са изплатени за Кампания 2018, съобщиха от агроведомството.

Фермерите са поели ангажименти по направления „Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС-1)“, „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и Ливаден блатар в обработваеми земи с орнитологично значение (ВПС-4.1)“, „Поддържане на местообитанията на Царски орел и Египетски лешояд в обработваеми земи с орнитологично значение (ВПС-4.2)“, „Контрол на почвената ерозия“, „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“, „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“, „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство“.

75% от финансовото подпомагане на земеделските стопани е осигурено от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), а 25% – от националния бюджет.

От ДФЗ напомнят, че ставките, по които се извършва оторизацията на субсидиите, се определят по наредба за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още