IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Земеделие" приема заявления за компенсиране на загуби от пандемията

С бюджет от 14,7 млн. лева ще се подпомогнат секторите „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения" и „Животновъдство"

12:15 | 17.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фонд „Земеделие“ започва от днес да приема заявления за подпомагане по антикризисната Covid мярка за компенсиране на загубите, които фермерите претърпяха заради пандемията.

Бюджетът на мярката е 14,7 млн. лева.

Документи за извънредното подпомагане за земеделските стопани по мярка Covid-1 ще се приемат в общинските служби по земеделие. На финансиране подлежат фермери от секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“, „Винени лозя“, „Декоративни растения“ и „Животновъдство“, в това число говеда, биволи, овце и кози.

Важно е да се знае, че при този прием могат да кандидатстват земеделци, които или до момента не са подавали заявления за подпомагане, или за подавали, но не са били одобрени за финансиране.

Задължително е заявителите да са регистрирани като земеделски производители.

По Covid мярката един земеделец може да получи не повече от левовата равностойност на 7 хил. евро. Финансовата помощ се изплаща под формата на еднократна сума.

За допустимите за подпомагане кандидати размерът на финансовата помощ е в зависимост от установената допустима за подпомагане площ със съответната земеделска култура по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2020 или размера на установената допустима за подпомагане площ по СЕПП за Кампания 2020 г. за културите, които не се подпомагат по схемите за обвързана подкрепа.

Размерът на подпомагането за животновъдите се определя от броя на установените допустими животни от съответния вид по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2020 и схемата за преходна национална помощ за овце майки или кози майки, обвързана с производството за Кампания 2020.

Крайният срок за подаване на документи е 4 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още