IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за гарантиране на влоговете ще предложи временен синдик в КТБ

Предложенията за промени в Закона за банковата несъстоятелност ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в понеделник

18:28 | 13.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фондът за гарантиране на влоговете ще предложи временен синдик в КТБ

Промени в Закона за банковата несъстоятелност предвиждат влизането на временен синдик в Корпоративна търговска банка (КТБ). Временният синдик ще се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките след избор от списъка на БНБ, както всъщност е уреден и изборът на постоянни синдици в Закона за банковата несъстоятелност.

Предложенията за промени в Закона за банковата несъстоятелност ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в понеделник. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг в Министерството на финансите (МФ) след края на поредната среща между него и депутати от парламентарно представените политически партии за уточняване на законодателните промени за опазване на интереса на всички кредитори в случая с КТБ.

„Чрез инициативата се въвежда институтът на временния синдик, който за разлика от този по търговската несъстоятелност, ще има повече правомощия по опазването на имуществото на дадена банка от периода от отнемането на лиценза до обявяването й в несъстоятелност“, каза Горанов.

По негови думи целта на предложенията е „да опазим максимално обществения интерес и да преустановим или да предотвратим разграбването на активите на КТБ“. Той описа законопроекта като първия в историята, подписан от всички парламентарно представени партии.

Предложенията ще постъпят в деловодството на НС в понеделник, 16 март, който е и последният ден между първо и второ четене на измененията в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от Реформаторския блок. Горанов се надява предложенията, направени днес, да се материализират още другата седмица.

По време на брифинга Мая Манолова от БСП обясни, че чрез промените се дава възможност регистърът на синдиците, воден от Българска народна банка, да стане публичен. Освен това се предвижда цялата дейност не само на временния, но и на постоянния синдик по всички процеси, свързани с несъстоятелността, да бъде публична и да подлежи на контрол.

„Банковата несъстоятелност е по-особена и по-значима от търговската. Ето защо промените в закона са нужни поради това, че квестурата не опазва имуществото на банката“, коментира министърът на финансите. „Сегашните мерки имат охранителна роля по отношение опитите за разграбване на масата на несъстоятелността.“

„С назначаването на временен синдик, които всъщност ще са двама, се прекратяват правомощията на квесторите“, поясни Мая Манолова. Тя разкри, че временните синдици ще бъдат задължени ежеседмично да обявяват на страницата на Фонда всички действия, предприети по отношение на банката. В момента законът предвижда постоянните синдици да създават месечни отчети и да ги представят пред ФГВБ.

„Ежеседмичният отчет ще се изпраща до министъра на финансите и ако той прецени, че синдиците нарушават правомощията си, може да иска тяхната смяна. Това е възможността за парламентарния контрол – като следим отблизо всички действия“, добави Манолова. Тя каза още, че така ще се създадат предпоставки за предотвратяване на бъдещи злоупотреби.

„Хипотезата съдът да не обяви КТБ в несъстоятелност е относително невероятна“, отговори Горанов на въпрос какво би се случило, ако това стане. Той защити тезата си с резултатите от одитните проверки, които са разкрили какъв е размерът на загубата на банката.

Народните представители не разкриха повече детайли около предложенията с мотивите, че през почивните дни парламентарните групи на всички партии ще се запознаят с тях по-подробно, а и щом бъдат внесени в деловодството на НС в понеделник, те ще станат публично достояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Тези кратунчовци не схванаха ли, че временен синдик не може да има, защото противоречи на закона. Сега ще прекроят закона, за да умъкнат своя човек, който светкавично да разпродаде активите на "наши" хора. Това е целият зор, защото синдик не може да влезе преди да бъде потвърдено от съда, че банката е в несъстоятелност. А се оказва, че въпреки урбулешкото дране, са останали към два милиарда активи, по "нашенските" сметки и над 300 милки мангизи. Ама това е временно явление. Ще го преодолеят бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още