IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формулата на цената на хляба: 1-2-4

Когато се търси качество, цената не може да намалява, смятат експерти

10:06 | 19.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Формулата на цената на хляба е много проста – ако цената на основната суровина – пшеницата, е единица, то на брашното трябва да бъде удвоена, а на крайния продукт – хляба, да се учетвори спрямо цената на пшеницата. Това коментира в ефира на bTV бившият председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища Едуард Стойчев.

Пазарът на хляб в България е малък и много стагниран – има много производители на ръба на оцеляването, коментира още той. За него именно това е причината при поскъпване на пшеницата цената на хляба да се увеличава – производителите искат да се предпазят от загуби, а при поевтиняване на суровини – цената на продукцията да се запазва.

Васил Симов от Софийската стокова борса коментира, че цената на пшеницата пада в световен мащаб, тъй като добивите са големи и предлагането превишава търсенето. По негови данни световната реколта от пшеница е 750 млн. тона, тоест с около 3% повече спрямо миналата година. Преходните запаси са над 230 млн. тона.

„Едни огромни количества пшеница се изсипват на пазара и това сваля цената“, каза той и допълни, че България не може да остане встрани от тази тенденция.

Едуард Стойчев посочи още, че и веригата на доставката на хранителни продукти от производителя до потребителя у нас е дълга и това също оскъпява храните и изкривява пазара.

„Трябва да се мисли как нашите производители по-бързо да стигат до потребителите“, препоръча още бившият председател на ДКСБТ.

Когато се търси качество, не може да има поевтиняване, коментира и Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопроизводителите. За него изсветляването на бизнеса също е в основата на по-високите цени на хранителните продукти, макар и да има поевтиняване на някои суровини.

Грънчаров беше категоричен, че измененията на цените на суровините на световните пазари е с малки проценти и това не може да се отрази на крайния продукт. Той даде пример и със сиренето, при което цената на млякото е едва около 30% от крайната цена на продукта на пазара.

По отношение на качеството на млечните продукти, експертът смята, че т.нар. „имитиращи“ продукти пречат на развитието на пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още