IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freedom House: България е свободна, но българските медии - частично свободни

Общата оценка за България е 80 пункта, като максималният най-добър резултат е 100 пункта

12:53 | 27.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Freedom House: България е свободна, но българските медии - частично свободни

България е свободна страна, но медиите в нея са частично свободни. Това гласи последният доклад на неправителствената организация Freedom House. Общата оценка за България е 80 пункта, като максималният най-добър резултат е 100 пункта. Със същата стойност (80 пункта) са оценени Израел и Самоа.

В двата отделни индекса за политическите права и гражданските свободи страната получава оценка 2, като 1 означава най-голяма свобода, а 7 - липса на такава.

Според доклада 40% от населението на света живее в свободни държави, 24% в частично свободни, а 36% в несвободни страни, като повечето от тях са в Близкия изток и Северна Африка. Това означава, че 2,6 милиарда души, живеят в страни и територии, обхванати от репресии, корупция и нарушения на човешките права. Най-тежко е положението в Сирия, Тибет и Сомалия, посочва БТА.

Свободата е намаляла в 72 страни през изминалата 2015 г., което е най-голямата бройка за последните 10 години, през които е отчитан спад в свободата. В 43 страни обаче се отбелязва обратната тенденция - на увеличаване на свободата.

Изминалата 2015 г. беше белязана от масова миграция, ксенофобия и терористични атаки и се превърна в 10-ата последователна година, в която се отчита влошаване на положението със свободата в глобален план, посочва докладът. 

Демократичните страни бяха поставени под напрежение заради терористични атаки и безпрецедентния брой на бежанците - проблеми, произтичащи от регионални конфликти като сирийската гражданска война, посочват авторите на доклада.

В Европа миграционната криза постави под безпрецедентен натиск фундаменталните принципи на ЕС за свобода, солидарност и спазване на човешките права. Нарастващият популизъм в региона постави под съмнение способността на блока да поддържа високи демократичните стандарти, както сред настоящите страни членки, така и сред кандидатите за членство, се констатира в документа.

За Македония, Босна и Херцеговина и Косово в доклада се посочва, че през изминалата година техните правителства са функционирали все по-зле, което вреди на постигнатото досега в областта на демокрацията и заради което европейското членство на тези държави може да си остане далечна перспектива.

САЩ са определени като свободна страна, но се посочва, че там се отчита все "по-смущаващо увеличаване на ролята на частните пари в предизборни кампании", расова дискриминация, проблеми при функционирането на съдебната система и се отбелязва, че администрацията на президента Обама не е успяла да изпълни обещанието си за по-открито управление.

За Русия се отбелязва, че поставен под натиска на спада на цените на енергийните ресурси, руският президент Владимир Путин е запазил политиката на репресии в страната си, в това число и на активисти, защитаващи правата на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните, както и на независимите журналисти. Припомня се, че Москва контролира Крим с желязна хватка, че продължава да подкрепя бунтовниците в Източна Украйна, че започна да нанася удари Сирия в усилие да подкрепи тираничния режим на президента Башар Асад.

За Китай докладът посочва, че режимът на Комунистическата партия е засилил преследването на защитници на човешките права, на журналистите и на защитници на правата на малцинствата и на правата на жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Толкова журналисти с външни програми изхвърлиха!Още ли има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още