IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Нямаме шанс за еврозоната, докато не приключи съдебната реформа

ЕЦБ не е стигнала до решението, че ще е добре да отвори вратата за следваща група страни, каза икономистът

15:52 | 01.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Г. Ганев: Нямаме шанс за еврозоната, докато не приключи съдебната реформа

България няма шанс за еврозоната, докато не приключи съдебната реформа. Това каза пред БНР икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии по повод поисканото от бизнеса ускоряване на подготовката на страната за присъединяване към еврозоната, което беше анонсирано тези дни.

Има и много неща, които България може да направи, за да стане по-привлекателна в очите на своите партньори от ЕС. Далеч не всичко за приближаването ни към еврозоната е в ръцете на България, смята обаче Ганев. По думите му има неща, които, ако се реализират, биха помогнали за придвижването на страната. И едно от тези неща е завършването на „автентична, истинска съдебна реформа”.

Няма как в еврозоната да бъде допусната държава, в която съдебната система не действа, категоричен е икономистът. Разбрахме от поредния доклад на ЕК, че съдебната система не действа в очите на нашите партньори.

Според Георги Ганев Европейската централна банка не е стигнала до решението, че ще е добре да отвори вратата за следваща група страни, които да влязат в еврозоната.

„Напротив, все повече се затвърждава моето мнение, което е само усещане, че поведението на ЕЦБ е подчинено на стратегията, че докато Банката не е сигурна, че новата архитектура на еврозоната не бъде завършена, установена и не се види как работи, ЕЦБ няма да желае да допуска нови членове. От нейна гледна точка това ще е само увеличаване на шума и разконцентриране на ресурси и усилия”, посочи Ганев. Той напомни, че от началото на кризата досега нито една държава не е влязла в този валутен механизъм и прогнозира, че това положение ще продължи.

Икономистът е на мнение, че тази година бюджетният дефицит на страната ще бъде доста свит и в рамките на 3%. Ганев отбеляза, че това не е водещото за страната ни по пътя към еврозоната. Единственото е нежеланието на ЕЦБ България да измине установената процедура. Просто отказва и то с много добри причини – съмнителна съдебна система, подчерта икономистът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още