IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Корчев: През следващите години ще зачестят екстремните метеорологични явления

Очакват ни обилни валежи през топлите месеци и по-малко сняг през зимата, заяви директорът на НИМХ

10:45 | 23.09.14 г.
Г. Корчев: През следващите години ще зачестят екстремните метеорологични явления

Промените в климата в глобален и регионален мащаб са факт, затова се очаква през следващите години да зачестят екстремните метеорологични явления. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air доц. Георги Корчев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

„Интензивните валежи и екстремни метеорологични явления винаги е имало, но в условията на променящ се климат честотата и интензитетът им се увеличават и ние сме свидетели на това“, заяви той.

Метеорологът обясни проливните дъждове през април и май (заради които много населени места бяха наводнени) със средиземноморските циклони, които диктуват времето през студената част на годината. С тях са свързани интензивните валежи от сняг през зимата. Тази година обаче заради промените в климата тези циклони са дошли много късно – през април и май и са предизвикали дъждовете.

„Промените са факт и трябва да се адаптираме към тях. Значителна доза от щетите, които нанасят екстремните метеорологични явления, са свързани с безхаберие и немарливост“, заяви  доц. Корчев.

Той заяви, че всички тези явления са били прогнозирани изключително точно от НИМХ, но институтът не може след това да контролира действията на национално, областно и общинско ниво.

Според разработени от Института климатични модели в България през следващите десетилетия се очакват повече интензивни валежи, при които ще падат над 100 литра на кв. м за денонощие през топлата половина на годината.

В същото време през следващите години снежната покривка в планините ще намалява.

„Действително, ако човечеството в глобален мащаб не направи нищо, за да намали антропогенното въздействие върху атмосферата и Световния океан, за територията на България и региона се очаква повишение на температурата с 2 – 2,5 градуса до 2050 г.“, предупреди Георги Корчев.

Затова той препоръчва да се премине към конкретни действия, свързани с управлението на водния ресурс на страната.

Вижте повече във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още