IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Сарийски: При прогресивно данъчно облагане ще се засили укриването на данъци

Бюджет 2017 няма приоритети, твърди икономистът

10:38 | 16.11.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако в България преминем към прогресивно данъчно облагане, ще се засили стимулът за укриване на данъци. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът доц. Григор Сарийски, по повод идеите на социалистите за премахване на плоския данък.

"При положение, че България е на 111-то място по прозрачност на правителствената политика в класация на Световния икономически форум, как ще сте съгласни да ви увеличат разходите? Вие не знаете за какво ги харчат тези пари", заяви Сарийски.

Той посочи, че при голям дял на косвените данъци (52% от постъпленията) хората не усещат колко пари дават и затова увеличението на разходите в бюджета минава толкова лесно.

В Швеция и Финландия хората са склонни да си плащат данъците, защото виждат какво получават насреща – сигурност, здравеопазване и образование, посочи Сарийски. 

Според него проектът на Бюджет 2017 утвърждава статуквото и няма приоритети, а разходите растат с около 10% спрямо разходите през тази година.

„Въпросът е какво се постига с тези пари. От 2010 до 2014 г. разходите, които населението и бизнесът правят за охрана, растат с 30%. В същото време разкриваемостта на престъпленията за същия период по данни на Евростат намалява“, изтъкна икономистът. Така хората по думите му не се усещат в никакъв случай по-сигурни.

Извън популизма икономистът не вижда разумна причина, поради която партиите биха имали интерес от отхвърлянето на Бюджет 2017.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 7 години
"болен здрав носи" - са плоските данъцинай-бедните са най-смазани, а най-богатите тип черепи, тръмпове ни се присмиват от високо, от олимп като богове! Защото капитализма/фашизма създава богове, крале, олигарси и монополи чрез продажни министри и "икономисти", "съветници" платени и *** на богатите и десните политики и неолибералиъм - фашизъм... платени от нон профит организациите на топ богаташите, за да бранят стоя и заблуждават раята/робите им, за да си лягат и утре пак да им орат нивата от мрак до мрак, без да имат деца или да не ги виждат и да съществуват смирено/ не да живеят/, без да се надигат с/у властта, на капитала, за да нпма нови революции гадна, жалка алчна твар! тоя път природата ще ви затрие, не хората, хората са неспособни да се опълчат на богатите хора, защото още има какво да ядат, все още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 7 години
И за ДДС важи същото, затова трябва да се намали, но ставката да остане единна. Иначе всеки бранш ще иска тази привилетия. Хората си мислят, че ако един бизнес внася по-малко ДДС в хазната, цените на продуктите му ще паднат. Въобще не е задължително - спестеният данък ще увеличи печалбата, а цените ще останат същите, освен ако и те не са регулирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Както обикновено бюджетът има основен приоритет открадването на все повече пари от намаляващото и обедняващо население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Perun
преди 7 години
Тази мантра с укриването на данъци я знаем, вече 10г. я слушаме. А в същото време имаме едни от най-многобройните нападжий в целия ЕС на глава от населението, и едни от най-увъртяните ЗДДС. Знаете ли колко повече се укрива ДДС спрямо ДОД? Ами много, много пъти повече. Защо по тази логика не опростим прилагането на ЗДДС, за да намалим укриването на ДДС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
sdar
преди 7 години
Я пак? Данъкът да бъдел *** за лесно администриране?Прав си, но реално администрирането на един прогресивен подоходен данък не е по-трудоемко от това на плоския данък. А като данък с много тежко и натоварващо администриране за фирмите мога да ти посоча ДДС, там е товарът, но за него и дъма не казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 7 години
И 4 пари данък да трябва да планя на заплата от 5000пари нема да ги дам или ще се опитвам да заобиколя данъка щото нез пари отиват директно за на олигарсите любовниците и нови лимузини....как ли?чрез обществени поръчки на приближените фирми на управниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
forexboy
преди 7 години
Проблемът в България е не размерът на данъците, а нерационалното им използване за обществено полезни цели, което демотивира народа да ги плаща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Спящият бик
преди 7 години
Данъкът трябва да е *** за разбиране и за администриране, за да работи. И ако въобще трябва да се пипа, може да се направи компромис с въвеждане на необлагаем минимум, който да съвпада с минималната работна заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още