Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Gallup International: Негласувалите българи за ЕП не откриха ярки нови формации

Сериозен е делът на най-младите хора, които изобщо не могат да обяснят защо не са гласували, показва проучване

Gallup International: Негласувалите българи за ЕП не откриха ярки нови формации

Снимка: Архив Ройтерс

Още по темата
Българите направиха известно изключение от европейската тенденция за висока активност на отминалите европейски избори. Защо не гласуваха? Gallup International зададе открит въпрос на онези, които си признаха, че не са гласували. После отговорите бяха категоризирани, съобщиха за проведената анкета от "Галъп Интернешънъл България", след като БНТ и #Европа им възложи и финансира проучването.

Негласувалите българи не са намерили достатъчно варианти, които да подкрепят, обобщават от Gallup International. Това може би се дължи на факта, че за пръв път от много време насам в тези избори нямаше ярки нови формации. А търсене за такива имаше – личи си по гласовете за малки, алтернативни, независими или откровено екзотични кандидати.

Изследването накара негласувалите да се опитат да назоват една, основна, конкретна причина, като 28% се затрудниха да назоват. Явно става дума за тотална отчужденост от политическия процес, коментират социолозите.

Онези, които успяват да назоват причина, най-често казват неща, които свидетелстват за недоверие в политическата прослойка като цяло – разочарование от политическите партии и политиците се споделя в общо 37% от случаите. Например, „не вярвам на никого“, „няма за кого“ и още ред подобни отговори от типа „всички са еднакви“.

В 18% от случаите се изтъкват лични причини. Изпъква и оправданието „не бях в съответното място или не бях в България“. В някои от случаите явно е имало по-важен ангажимент. В част от случаите се споделят здравословни проблеми и др.

15% не виждат смисъл да се гласува или се съмняват в честността на изборите, а 2% заявяват открито, че за тях този точно тип избори не са важни. Каквито и нови опции да има обаче, това не отменя сериозното недоверие към политическата прослойка. Дори и част от отговорите да не са докрай искрени, именно негодуванието срещу елита проличава ясно.

Сред по-възрастните хора за липсата на активност изпъква здравословното състояние, сред най-младите сериозен е делът на онези, които се затрудняват въобще да назоват причина. Сред активните възрасти личи, че е имало повече други ангажименти и липса на интерес към наличните опции за гласуване.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
deant до: mrynmryn
преди 1 седмица
ще кажеш кой знае какви светли личности сме имали за президенти. Аз бих казал, че те самите не заслужават да им помним имената.
0
 
4
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
"сред най-младите сериозен е делът на онези, които се затрудняват въобще да назоват причина", e що ги питате такива сложни въпроси... Аз съм сигурен, че половината не могат да назоват последните ни трима президенти.

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска