Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: 49% от българите смятат ЕС за най-стабилизиращата суперсила

Ставаме все по-критични към Русия, показва проучване на световната асоциация "Галъп интернешънъл"

Галъп: 49% от българите смятат ЕС за най-стабилизиращата суперсила

Снимка: Pixabay

В България 49% от хората смятат, че Европейският съюз (ЕС) е суперсилата, чиито политики се смятат за най-стабилизиращи за света. 22% дават по-скоро негативни оценки за международните политики на ЕС, а 29% от българите се колебаят. Това става ясно от новото глобално изследване на възприятията за международните суперсили и техните политики, както и за ефекта на оттеглянето на САЩ от Афганистан, проведено от световната асоциация "Галъп интернешънъл" в края на 2021 г. То покрива 45 държави по света и повече от 42 хил. пълнолетни граждани, представляващи около 2/3 от световното население.

Отношението към ефекта на политиките на ЕС у нас са близки до средните в Европа. В съседните ни държави отношението към политиките на ЕС също е по-скоро благоприятно. Изключение прави Сърбия, където отговорите „дестабилизира“ са една втора от всички отговори, а една трета виждат стабилизиращ ефект в международните политики на ЕС. 

За българското общество изглежда най-трудно да формира ясна позиция по отношение на влиянието на международните политики на Руската федерация. Показателно за това е, че най-голямото натрупване на отговори на въпроса за Русия е към опцията „не мога да преценя“ - 37%. 30% са на мнение, че политиките на Москва стабилизират света, а 33% са на обратната позиция.

За година нагласите у нас към международните политики на Русия са видимо влошени. Нетната стойност на оценките за политиките на Русия у нас сега е -3. Година по-рано беше +17.

На Балканите най-високи са дяловете на отговорите „стабилизира“ в Албания (86%) и Сърбия (64%). Най-убедени, че Руската федерация дестабилизира света с политиките си са гражданите на Косово (69% отговори дестабилизира), Румъния (57% отговори дестабилизира) и Босна и Херцеговина (55% „дестабилизира“). Това поставя нашата страна по-скоро „в средата“ в оценките си към политиките на Русия.

В страната ни все още няма и много ясно изградена представа за международните политики на Китай. 19% от пълнолетните българи смятат, че Китай стабилизира света със своите международни политики, 34% виждат по-скоро дестабилизиращ ефект. Близо половината от запитаните у нас обаче не могат да дадат отговор (47%). Това е и най-високият дял на колебание, регистриран в цялото изследване въобще.

В сравнение с миналата година делът на колебаещите се дори е нараснал (макар и минимално). Преди година 19% от българите намираха международните политики Китай за стабилизиращи, а 35% за дестабилизиращи за света. 45% не можеха да формират мнение. Нетната стойност сега е -15. Преди година беше -16. Преди това пък се регистрираха и положителни стойности.

В нашия регион политиките на Китай са оценени по-скоро като стабилизиращи в Албания (79% „стабилизира“) и Сърбия (56% „стабилизира”). Гражданите на Косово (63% отговори „дестабилизира“), Румъния (56% „дестабилизира) и Босна и Херцеговина (47% „дестабилизира) са по-скоро на критични позиции.

Според българите, международните политики на САЩ по-скоро дестабилизират света – 53% от запитаните у нас смятат така. 16% са на обратното мнение. Една трета на могат да преценят. Преди година 19% от българите смятаха, че Щатите стабилизират света, 55% виждаха дестабилизиращ ефект в международните политики на САЩ, а 26% не можеха да преценят. Така нетната стойност на оценката на политиките на САЩ у нас е практически непроменена – -36 миналата година и -37 сега.

Изглежда, че за една година съотношението на отговорите е по-скоро запазено и най-съществената промяна по отношение на САЩ  - така и за останалите суперсили - се изразява в ръст на отговорите, регистриращи колебание.
От държавите в нашия регион най-критично насочени към Щатите са респондентите в Сърбия (71% отговори дестабилизира) и в Босна и Херцеговина (59% дестабилизира). На обратната позиция за жителите на Албания (72% отговори стабилизира) и Косово (70% стабилизира). В Румъния мненията са по-скоро разделени – 41% от запитаните там смятат, че САЩ стабилизират света с международните си политики, а 42% виждат по-скоро дестабилизиращ ефект.

Нагласите на българите след оттеглянето на САЩ от Афганистан

16% от българите са променили отношението си към САЩ след оттеглянето им от Афганистан. 10% са променили своите нагласи в положителна посока, а 6% в отрицателна. Така, макар и да не се е отразило значително в цялостните възприятия на българите за САЩ, оттеглянето им от Афганистан е по-скоро добре прието. Въпреки това, повече от половината от българите остават с непроменени позиции след решението на Джо Байдън да прекрати американското военно присъствие в Афганистан – 11% запазват своите позитивни нагласи, а 41% остават на критични позиции. Една трета се колебаят как да отговорят.

Нагласите по този въпрос у нас са малко по-благоприятни от средните за ЕС. Общо за Съюза оттеглянето на САЩ от Афганистан също не променило значително отношението към Щатите. Общо 21% процента от запитаните в ЕС споделят, че са променили нагласите си. Делът на тези, които са променили отношението си в негативна посока, обаче е по-висок - 12% от всички запитани. 9% пък са с по-благоприятно отношение към САЩ след оттеглянето от Афганистан.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
Gocho до: alex8712
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Най добре да се уверят сами на място Пример ЮАР ,какви ли не приказки за свобода и демокрация ,ама я отиди там
0
 
7
 
5
ing5rov до: alex8712
преди 3 месеца
в метавселената...
2
 
7
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Най-лесното на света е да направиш "плоучване", даващо необходимите ти резултати. Мога да установя например, че 89% от българите смятат царевични пръчици "зайо байо" за най-зравословната и полезна храна. Само трябва да отскоча до подходящите за нуждите ми българи от детската градина.
5
 
2
 
3
alex8712 до: vvencislavov1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Къде трябва да търсят достоверно инфо разумните хора? Благодаря предварително :)
5
 
5
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Единствената "супер сила" която в момента според мен има шанс да използва ядрено оръже са САЩ , защото са го правили и няма да се поколебаят много да го направят пак докато се крият в бункерите си дори и да са на другият край на планетата !

Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание