IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: 56% от българите виждат в коронавируса „просто силен грип“

Две трети от анкетираните преди месец и половина смятаха, че мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, сега така мислят 55%

14:21 | 05.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Оценката за действията на властта в условията на епидемия от коронавирус остава добра, макар и одобрението да намалява плавно спрямо началото на кризата. Тревогата  от вируса продължава да спада, но остава да доминира. Мерките срещу разпространението на вируса се възприемат като достатъчни, но не и за икономиката.

Това са изводите от национална извадка от 881 интервюта, направени в периода 1-3 май при шестия експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, посветен на кризата с коронавируса.

От социологическата агенция отчитат, че по-голямата част от интервютата са направени преди пресконференцията в неделя, на която беше анонсирано облекчаване на мерките по отношение на заведенията и предстоящото улесняване на движението между градовете.

Тревожността намалява

Обществото остава в тревога от вируса, но тревожността продължава видимо да спада. Опасен, но в крайна сметка това е "просто силен грип", казват 56% от анкетираните, констатират от социологическата агенция. От началото на третата десетдневка на март насам този дял плавно спада, но и днес остава най-голям на фона на останалите опции.

Опцията „не е сериозна опасност“ продължава да става все по-предпочитана за сметка на опцията „смъртоносна опасност“. Сега, за пръв път в тези сондажи, безразличната крайност е с по-висок дял от паническата крайност - 23% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20%, напротив, вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството.

Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но постоянно си проправя път и усещането, че са прекалени. Две трети преди месец и половина казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спада до 55% сега. За същия период виждането, че мерките са прекалени, постепенно се утвърждава от 17% в предишния сондаж до 32% сега. 

Явно продължава тенденцията на нетърпеливост на обществото, отбелязана и в предходния сондаж, отчитат социолозите.

Увеличават се недоволните от недостатъчните мерки

Любопитното е, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни – от 8 на 12%. Възможно е това да е боязън пред облекчаването на мерките или недоволство от недостатъчното им спазване от страна на мнозина.

Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 3 години
По точно, около 150 пъти по силен Грип. Ако се съди по % мъртви. И с по тежки последици за цял живот на късметлиите оцелели, като задух, дупки в белите дробове и прочие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
От страх си поръчах по Фейсбук един костюм с надпис: News Front...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
еее как бе ти па, нали заразата мноо ужасна, трупове по улиците, заразени х500 пестин човека на минута ммм майкката си еббало, кво говориш ти .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mangalistan
преди 3 години
Да стоиш здрав под карантина защото има грип не е медицинска мярка а политически експеримент.Оруел ряпа да яде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още