IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Галъп“: ГЕРБ печели 33,9%, a БСП - 18,9% oт гласовете

Според агенцията пет партии прекрачват прага на следващия парламент, а още три партии се състезават около изборната бариера

19:59 | 03.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„Галъп“: ГЕРБ печели 33,9%, a БСП - 18,9% oт гласовете

Очакваният изход от изборите може да се обобщи във формулата 3+2+3. Три са очевидните участници в следващия парламент. Следват ги още две формации, за които би било голяма изненада да не влязат. Още три партии се състезават около изборната бариера.

Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл“, възложено от bTV и финансирано със средства на медията, предава Dnes.bg. То е проведено от 27 до 30 септември и обхваща над 1 000 души. От агенцията декларират, че ще гласуват около 3 милиона и 400 хиляди души.

Според данните, ако изборите бяха днес, сигурният победител в тях щеше да бъде ГЕРБ с 33,9% от гласовете. БСП печели 18,9 на сто от доверието на гласоподавателите, ДПС - 15,1%.

Още две партии почти сигурно влизат в следващия парламент - това са България без цензура с 5,9% и Реформаторският блок с 5,7 на сто.

Около 4-процентната бариера се въртят три партии - Патриотичният фронт с 4,4%, Атака с 4 на сто и АБВ с 3,8%.

Картината е динамична и са възможни промени на подредбата заради близките стойности на редица формации. При такава електорална картина е некоректно да се казва колко партии ще влязат в парламента или да се разпределят мандати, уточняват социолозите.

На въпрос „Изборите ще променят ли нещо в България“, 55% от анкетираните отговарят с „не“, а 30 на сто вярват, че ще има промяна към по-добро, показва още изследването на „Галъп Интернешънъл“.

Димитър Ганев от „Галъп“ коментира по БНР, че ако не бъде сформирано правителство, това ще има тежки последици за страната. Според него ГЕРБ и Реформаторският блок няма да успеят да съберат 121 места в следващото Народно събрание и ще трябва да се коалират с други партии.

„При такава конфигурация е много трудно да говорим за стабилно мнозинство. Друг вариант не виждам, освен ако няма разговор между първите две партии за сформирането на широка коалиция“, призна той.

По думите му тази кампания е една от най-скучните. Според него обаче това е лесно обяснимо, защото в рамките на последната година и десет месеца ние се намираме в една перманентна предизборна кампания.

„Фактически от началото на 2013 г. досега ние сме в режим на непрекъснато очакване на предсрочни парламентарни избори и в някакво непрекъснато очакване за някакви избори като цяло, както бяха европейските избори. Това няма как да не натрупа умора както сред партиите, така и сред избирателите“, обяснява Ганев.

Същевременно от Министерството на правосъдието съобщиха, че във връзка с предстоящите парламентарни избори на 5 октомври на територията на арестите и затворите в страната са открити общо 26 избирателни секции 2014 г.

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към министерството е организирала 11 секции в затворите, в които ще могат да упражнят правото си на вот общо 627 обвиняеми и подсъдими.

На територията на арестите са открити 15 секции. Там се очаква да гласуват 616 лица, срещу които има висящи наказателни производства.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всичко за Избори 2014 можете да намерите тук 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
прясно-прясно - рейтинг преференции на РБyakopreferentsia.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още