Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

„Галъп“: Обществото по-скоро съчувства на Елена Йончева

Българите не възприемат, че предстоящите евроизбори ще бъдат решаващ тест за управляващите, става ясно от проучване

„Галъп“: Обществото по-скоро съчувства на Елена Йончева

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Обществото по-скоро съчувства на Елена Йончева в създалия се политически казус, който се насложи върху съдебната процедура. Критиките срещу управлението в страната се приемат традиционно радушно. Пълнолетните българи обаче по-скоро не възприемат, че предстоящите евроизбори ще бъдат решаващ тест за управляващите – макар да не е малък и делът на онези, които намират евроизборите за практически референдум "за" или "против" управлението.  

Това са част от изводите от независим бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ , проведен сред 800 души между 29 и 31 януари.

На молба да определят кое от двете наложени в обществото становища е по-близо до собственото им мнение: „Това е репресия против смел депутат и журналист, който уличава властта в корупция“ или „Това е обвинение срещу корумпирана жена, която тенденциозно пречи на управляващите“, българите в по-голяма степен избират мнението, че случващото се изглежда репресия. 38% споделят това мнение, а 22% са на обратното мнение. 17% не споделят нито едно от двете становища, а 18% признават, че не се интересуват. Останалите се колебаят, показват данните на „Галъп“.

Отвъд партийния сблъсък обаче, 51% намират, че и двете страни ще загубят в създалата се политическа ситуация. Останалите се колебаят. На този фон 41% казват, че ако Йончева оглави листа на БСП за евроизборите това всъщност ще увеличи шансовете на „червените“, 46% обаче са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Разбира се, в подобен тип данни партийните пристрастия оказват най-сериозно влияние.

В същото време Йончева се възприема сравнително далеч от обичайната партийна политика и затова се ползва и с по-скоро високото за българския политически процес доверие от 34%. Това е и част от обяснението за положителната обществена реакция към нея, коментират от „Галъп“. Сходна е логиката и по отношение на президентската институция – високото доверие там и традиционната обществена критичност към властта води и до логична подкрепа за критичния тон на президента Радев от последната му реч: 67% от запитаните са съгласни с острата критика, а 27% не са. Останалите се затрудняват да отговорят.

50% не намират пряка връзка между евроизборите и съдбата на правителството. 43% обаче смятат, че евроизборите всъщност ще играят ролята на допитване или своеобразен референдум за съдбата на правителството и ГЕРБ. Останалите се колебаят. И тук дяловете са сходни и това показва известна поляризация на общественото мнение, уточняват от „Галъп“.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

8
 
8
 
3
преди 3 месеца
Не! Не! Не й съчувствам! В тотална грешка сте това, социолозите!
Ха ха ха ха ха...
0
 
18
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"съчувства" е изключително неуместна дума за случая.
2
 
14
 
1
преди 3 месеца
От прекалено съчувствие към корупцията сме на гъ3а на Европа.

Още от Икономика и политика
Румен Радев: Обществото очаква реална борба с корупцията