Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Галъп": По обвиненията в корупция 71% от българите вярват на президента

32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия или са били участници в тях в последната една година, показва проучване

"Галъп": По обвиненията в корупция 71% от българите вярват на президента

Снимка: Pixabay

Над 71% от българите вярват на президента Румен Радев в текущите спорове и скандала около покупката на нови бойни самолети. Едва 9% имат доверие на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това показват данни от експресен сондаж на „Галъп интернешъл“, сред 800 души, проведен чрез панелна методика, която позволява представителна за пълнолетното население на страната структура на извадката.

Сондажът е независим от външно финансиране и е част от изследователската програма на агенцията. Проведен е от 4 до 6 юли. 

Според изследването 32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия или са били участници в тях в последната една година. Асеновградският случай предизвиква тревога, но обществото не проявява крайности, твърдят от „Галъп“. 

Явно хората вярват и на сигналите за различно качество на „западни“ и „източни“ варианти на една и съща марка хранителен продукт, показва проучването. Според него 51% от хората твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни. „Анкетираните явно преувеличават в отговорите си, но това показва колко значителен е проблемът за качеството на храните в очите на българите“, коментират от „Галъп“. 
 
Данните ясно сочат, че важните теми напоследък не събуждат безспорни нагласи, а има „битки на състезаващи се интерпретации“.Надделява онази, която съдържа по-добро обяснение. Например, идеята за катализаторите на колите среща подкрепа (85%), ако бъде обяснена с цялостни мерки за запазване на въздуха.

Обществото е предразположено към много от идеите, които напоследък се обсъждат – те се възприемат с почти автоматично с одобрение или без замисляне. Създаването на комисия за случая НДК се подкрепя от  мнозинство от 76%, даването на паметника на Бузлуджа на БСП – от мнозинство от 64%. Мнозинство от 75% пък одобрява закупуването на нови самолети за армията.

  


Инициативата на Бойко Борисов за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС среща подкрепа сред мнозинство от 70%. Очевидно мненията не се влияят от това кой е автор на инициативата. Борисов е упоменат, но дори и сред електоратите на други партии тази инициатива среща одобрение.
 
Протестите на полицаите също се подкрепят - две трети застават зад тях, а 26% не ги одобряват.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир