Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Галъп": Позицията на българите по отношенията със Скопие се втвърдява

За над 70% от българите приоритет е уреждането на отношенията между двете страни, а не пътят на Северна Македония към Европейския съюз

"Галъп": Позицията на българите по отношенията със Скопие се втвърдява

Снимка: Konstantinos Tsakalidis Bloomberg

Над 70% от българите смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не пътя на Скопиe към Европейския съюз. Колебанието в това отношение е спаднало в рамките на година и структурата на мненията показва почти автоматична картина. Най-младите и различните малцинствени групи са малко по-дистанцирани от темата. Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 803 българи, направено между 25 ноември и 3 декември. 

Още по темата

71,1% от българите приемат, че най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали западната ни съседка ще стане член на Европейския съюз. На обратното мнение са 7,5%. Останалите 21,4% се колебаят.

Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни със Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията западната ни съседка да стане член на ЕС, независимо от проблемните отношения с България, не надвишава една десета.

Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС, са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата.

Най-голям е делът на колебаещите се отново е при по-младите респонденти, хората с основно или по-ниско образование, както и тези, определящите се като турци и роми.

В столицата, и там където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование и по-активни икономически възрасти, 2% са тези, които дават приоритет на членството на Северна Македония, докато на обратното мнение са близо 80%.

Сред електоратите на партиите на практика има единодушие – над 80% от привържениците на „Продължаваме промяната“ и на ГЕРБ са на мнение, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията „уреждането на отношенията е най-важно“.

Любопитно е, че малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП.

Съпоставката с ноември миналата година – когато този въпрос отново бе зададен – показва, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Северна Македония да стане член на ЕС, дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57,9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение.

Повече от една трета от запитаните (36,3%) обаче се колебаят между двете опции. Сега делът на колебаещите се е много по-нисък. Очевидно структурата на мненията на обществото може би кристализира.

От „Галъп интернешънъл болкан“ припомнят, че преди година анкетата показа, че най-голям беше делът на колебаещите се сред респондентите с по-ниско образование и най-младите – до около 60% от всички запитани от тях през миналата година не можеха да преценят коя от двете опции да изберат.

През лятото на 2021 г. социолозите провериха общественото отношение по още един пряко свързан с темата индикатор – наложеното от страна ни практическо вето за присъединяването на Северна Македония към ЕС. 70% от запитаните в експресен телефонен сондаж през юни отговарят, че в спора със западната ни съседка най-добре е България да не вдига ветото, 19,3% са на обратното мнение, а една десета изразяват колебание.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Киро ей сега ще я омекне. Нали отива на поклонение в Скопие? Не макетата да дойдат в София, а ние защо требе да ходим там?

Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол