IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Галъп": ПП и БСП са с равни шансове за второто място в парламента

Румен Радев може да победи още на първия тур, твърдят социолозите

18:33 | 11.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Основната битка в изборите на нов парламент на 14 ноември ще е за второто място, Румен Радев запазва шанс за победа на първия тур от вота за президент, макар това да изглежда по-трудно в сравнение с периода преди няколко седмици и да остава по-малко вероятната опция. Това са част от изводите от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на БНР.

Ако изборите за Народно събрание бяха в края на първата десетдневка на ноември, ГЕРБ биха получили 23,5% от вота, „Продължаваме промяната“ и БСП са с равни шансове, съответно с 15,5% и 15,2%. „Има такъв народ“ се ползва с 11,4% електорална готовност, ДПС – 11,3%, „Демократична България“ – 9,6%.

Под 4-процентната бариера остават „Възраждане“ с 3,5% от гласовете, „Изправи се, България! Ние идваме“ с 3,4% и ВМРО с 2,1%. Около 4,5% от анкетираните са посочили, че ще предпочетат други опции.

Според "Галъп" 58,4% заявяват, че ще гласуват със сигурност в парламентарните избори. Това се равнява условно на около 3,2 милиона души. Спрямо формалния списък това означава близо 48%. 

От агенцията коментират обаче, че в условията на пандемия и машинен вот част от гласоподавателите биха се въздържали, макар да декларират готовност за гласуване. Заради изборите две в едно – от друга страна пък – има и повече стимул за гласуване. Затова и не би била изненадваща широка вариация в активността – под и над регистрираните сега ориентировъчни стойности, пише в анализа.

Според "Галъп" ако президентските избори бяха в края на първата десетдневка на ноември, 48,6% биха гласували за Румен Радев, 25,3% – за Анастас Герджиков, 9,1% – за Мустафа Карадайъ, 5,2% – за Лозан Панов, 3% – за Костадин Костадинов, 1,5% за Милен Михов. 1,1% казват, че ще гласуват за Луна Йорданова. 2,1% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. 4,1% ще предпочетат други опции.

Национално представително изследване за електоралните нагласи за парламентарните и президентските избори на 14 ноември, възложено и финансирано от "Център за анализи и маркетинг", също показва, че шест или седем формации имат шанс да влязат в следващото Народно събрание. Според тази анкета коалицията ГЕРБ-СДС се очаква да получи 23,5% от гласовете. "Продължаваме промяната" са втори с 16,2 на сто, а "БСП за България" са трети с 14,6%.

Четвърта политическа сила в следващия парламент би била "Има такъв народ" с 12,2% подкрепа. Коалиция "Демократична България - Обединение" и ДПС са на пето и шесто място, съответно с 11% и 10,3%. С 4,2% коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме" има шанс за седмото място. Под бариерата остават "Възраждане" и ВМРО.

Проучването отчита също, че 53,4 на сто от анкетираните ще гласуват на парламентарните избори с предварителна нагласа за кого. 13,5% ще гласуват, но се колебаят коя формация да подкрепят. 13,7 на сто не са решили дали ще гласуват, а други 13,9 на сто са отговорили, че няма да гласуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още