IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп при избори днес: „Продължаваме промяната“ е втора сила, 7 партии влизат в НС

Формацията Петков-Василев взима най-много гласове от „Демократична България“

16:09 | 29.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, "Продължаваме промяната" ще стане втора политическа сила след ГЕРБ. Това сочат резултатите от моментна снимка на електоралните нагласи, проведена от агенция „Галъп интернешънъл болкан”.

ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%, ако вотът беше днес, „Продължаваме промяната“ – 15,2%, БСП – 13,4%, ИТН – 12,3%, ДБ – 12,1%, ДПС – 11,4%, ИБГНИ – 4,1%, „Възраждане“ – 3,3%, ВМРО – 2,2%, Други – 4,6%.

Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място.

Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“, обясняват от Галъп.

От социологическата агенция подчертават, че новата ситуация с включването на Кирил Петков и Асен Василев предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които обаче тепърва ще се види дали добиват трайност.

Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за „Демократична България“, посочват от Галъп. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към проекта на Василев и Петков.

Интересът към изборите расте, тъй като 50,6% казват, че ще гласуват в изборите, а 22,6% посочват, че вероятно ще гласуват. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност в сравнение с изборите на 11 юли, обясняват социолозите. 

*Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2 хил. пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Жалко е, че У НАС НИКОЯ агенция няма доблестта след избори да каже - сбъркахме в това и с толкова. Сега се появи нова партия ПП - има потенциал и надежда в тях. Но вкупом от статуквото (ГЕРБ=ДПС=ИНТ) се уплашиха и започнаха атаки срещу тях. Има защо. ИТН се изложиха като партия, както НИКОЯ ДРУГА НЕ ГО Е ПРАВИЛА за толкова кратко време. И общото между тези три партии е, че се управляват задкулисно от тримата им вождове Борисов, Доган и Слави, които са приятели при това, и спускат задачите на слугинажа им да ги изпълнява. За помнещите - ИТН се разграничиха от самото начало, че не са партия на протеста за разлика от другите две в НС и УСИЛЕНО работеха да ги дискредитират. Безкрайно нелепи като индивиди и политици се оказаха от партията на слави. СЕГА ЩЕ ВИДИМ какво ще излезе. Казват, че надеждата крепи (шашкъните, казвам го със самоирония) и умира последна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
И отново ще гледат властта от близо, но само ще я гледат , защото на всеки следващи избори подкрепата за мафията намалява. Чудесно е че подкрепата и за чалгата намалява за да се отървем от всички вас - корумпирани некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
grainis
преди 2 години
ГЕРБ отново първи , далеч напред . Ти закъсняваш понякога Истино, но винаги идваш при нас . След месеци на чалга, Тошко Пръдлето, кючеци, думба-лумба, шака-трака, шнорхели, Барбадоски Шизофрении , Канадски фалшиви дипломи , декларации, шеги и закачки, Кирчо и Кокорчо взимат 15%, Крушовицата - 13, Чалгаря и Маджото - по 12 . Така ми стана жал, че чак ми иде да ги погаля по *** главици . Все пак си сипах два пръста Дъмпъл и направих няколко несръчни танцови стъпки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още