IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газификация плюс руска власт

Москва отново диктува правилата на газовата игра със заявката, че транзитът през Украйна може и да продължи

09:02 | 27.12.15 г. 49
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Нови щрихи се появиха на газовата карта на Европа през 2015 година. Икономическата им целесъобразност обаче остава настрана за сметка на политиката, което ги прави и малко вероятни за реализация.

Верен на започнатата през 2014 година традиция, в края на годината Владимир Путин отново пусна газова бомба - в годишната си пресконференция той заяви, че "Южен поток" е бил създаден за нуждите на България, а страната не се е възползвала от възможността и нарече "беззъба" политиката ни, свързана с проекта.

Другата много важна заявка обаче е, че транзитът през Украйна може да продължи, ако украинските партньори са стабилни като тези по "Северен поток".

Тази възможност не само обезмисля и "Турски поток", и "Южен поток", но и развитието на ситуацията ще е такова, че Москва отново ще държи в шах държавите по Балканския газопровод, сред които и България, и ще ги поставя във вечни опасения дали отношенията с Украйна няма внезапно да охладнеят, отново.

 "Турски поток" удари дъното

Всъщност години наред досега Москва методично се опитва да изолира Украйна от газовия поток – от преминаването на транзита Киев печели милиарди. Досега обаче повечето проекти в тази посока удрят на камък. На 1 декември 2014 година, ядосан на Брюксел и европейските директиви, Владимир Путин спря „Южен поток“ и насочи газовите потоци към Турция.

Точно година по-късно плановете за завземането на Централна и Югоизточна Европа през територията на Турция обаче потънаха на дъното.

Обратът донякъде е неочакван и предизвикан от конкретна ситуация – свалянето на руски бомбардировач Су-24 от турските ВВС. От друга страна обаче след шумното начало плановете за реализацията на „Турски поток“ затънаха в подробностите около преговорите между Москва и Анкара.

Турция изглеждаше неутрална по отношение на политиката на ЕС в областта на енергетиката и заинтересувана от икономическата логика на предложения проект. В следващите месеци обаче стана ясно, че страната няма да приеме автоматично руските условия и ще преговаря докрай – за отстъпката в цената на газа, който Русия продава на Турция, както и около амбициите на Анкара да играе по-важна роля при доставките на суровината в Европа.

Всъщност официално Русия не е сложила край нито на „Южен поток“, нито на „Турски поток“ , макар че междувременно подписа и споразумение за създаване на съвместна проектна компания за разширяване на „Северен поток“. 

Реално Газпром няма нито финансовата, нито техническата възможност да реализира всички тези проекти едновременно.

Досега направените инвестиции не са малко, макар и Газпром да успява да намери приложение за част от изработената инфраструктура. Тръбите, изработени за „Южен поток“, чиято стойност надхвърля 2 млрд. евро, се "разнасят" из региона, като заявките са, че ту ще се използват за „Турски поток“, ту за „Северен поток“ 2.

Изградената вече инфраструктура за Южното направление пък в краен случай ще се използва за газификация на Краснодарския край.

Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 4 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Ако си и блондинка , цепиш мрака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=RaaBwEsrZA8Това е линка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 7
Сините камъни
преди 8 години
Открита среща на Воински съюз Васил Левски и БНО Шипка20 12 2015Влезте в ю-туб и намерете горния запис.Музика за ушите Ви казвам, евала на тези българи мъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 14
Сините камъни
преди 8 години
Транзитът през Украйна може и да продължи, не щото украинците имат думата, а защото американците ще го духат окончателно, ако прибързат със сриването на Европа. Още им е рано, не са готови с тоталния контрол и си играят на партньори, докато измре поне още едно все още читаво поколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
Много тънко. В момента ме пита може ли да ми пише минуси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Абе явно жена ти има тънко чувство за хумор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
Как да ти го обясня, малкия? Аз пиша, а съпругата ми ми пише плюсове. Явно и харесва това което правя. А на теб малкият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Наистина се пошегувах по време на "дизелгейт" че съм дилър на ваген, но и за миг не си помислих че някой ще ми повярва, защото пишех във време когато всички американци спят. Колклото до щерката, тя е в Австралия, работи одит, получава добри пари, но това не компенсира факта че се намира на 21 часа път със самолет. Повярвай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Ако спреш и сам да си пляскаш плюсовете , направо ша та захаресвам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
Досега не си ли се усетил, че съм шегаджия(гавраджия)? Антипутинист, но не русофоб! ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още