IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът "Силистра – Добрич" вече има Акт 16

Реализацията на проекта беше забавена през последните месеци заради спорове между изпълнителя и възложителя

13:35 | 06.10.15 г.
Газопроводът "Силистра – Добрич" вече има Акт 16

За връчването на Акт 16 на газопровода „Силистра – Добрич“ съобщи премиерът Бойко Борисов в своя официален Facebook профил. Източник на новината е ръководството на „Булгартрансгаз“, посочва министър-председателят и припомня, че проектът е бил замразен през през последните години.

„С новото ръководство (на Булгартрансгаз – бел. ред) успяхме да го стартираме отново и го довършихме само за шест месеца“, отбелязва Борисов и добавя, че проектът е от национално значение.

„Благодарение на него ще могат да бъдат газифицирани всички общини пo трасето, а от услугата ще могат да се възползват както битовите, така и индустриалните потребители“, посочва още Борисов в социалната мрежа.

Стойността на инвестицията е общо 12,28 млн. евро.

Новия газопровод получи финансиране от Международния фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. За изграждането на тази част от българската газопреносна мрежа са използвани още и собствени средства на „Булгартрансгаз“.

Новото съоръжение е с дължина 80 километра и диаметър 350 мм. Капацитетът му за пренос е 100 хил.куб. метра на час.

До началото на 2014 г. беше изградено почти цялото трасе на газопровода, с изключение на 800 м, които представляват прехода за преминаване през участък “Сухата река”, припомнят още от газопреносната компания.

Поради възникнали спорове между изпълнителя и възложителя по технически и финансови въпроси фактическата работа по завършване на газопровода беше замразена за повече от година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още