IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка Петрич-Струмица не влиза в 10-годишния план на "Булгартрансгаз"

Планът на българското дружество ще бъде приет на закрито заседание на КЕВР на 8 август

11:23 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Проектът за изграждане на газова връзка между България и Северна Македония не присъства в 10-годишния план на българското държавно енергийно дружество "Булгартрансгаз" ЕАД, заяви Ясен Иванов,  началник Управление „Анализи и международна дейност“  в компанията, по време на обществено обсъждане на плана в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По неговите думи проектният газопровод Петрич-Струмица е в прекалено ранен етап на развитие, за да бъде включен в плана на "Булгартрансгаз" за периода 2019-2028 г., въпреки подписания меморандум за сътрудничество между двете страни.

Иванов подчерта, че основният ангажимент на дружеството е насочен към развитие на газовата инфраструктура на България, постигането на енергийна диверсификация и установяването на свободен газов пазар в страната.

Планът включва и разширение на газовата инфраструктура в участъците от българо-турската и българо-сръбската граница.

В разглеждания период до 2028 г. „Булгартрансгаз“ се ангажира да извърши модернизация и разширение на газопреносните системи и съоръжения. Според Иванов е предвидено да се разшири и капацитетът за съхраняване на природен газ.

Според 10-годишния план България ще се превърне в регионален газов хъб, след като бъде реализирана връзката между единния европейски пазар на природен газ с пазарите от региона на Каспийско море, Близкия изток, страните от Северна Африка и тези от Източното Средиземноморие.

По този начин страната ни ще си осигури енергийна диверсификация, както на маршрути, така и на източници на природен газ.

Според Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, изграждането на газова връзка между България и Северна Македония трябва да бъде един от приоритетите на „Булгартрансгаз“ през следващите години. Той подчерта, че двете страни вече водят преговори за реализирането на този проект и че плановете на българското държавно енергийно дружество трябва да са свързани не толкова със сегашната икономика, колкото с икономиката в перспектива.

Относно разглеждания план Павлов изтъкна необходимостта от налагането на една мерна единица при разглеждането на количествата на природния газ, като направи своята препоръка това да бъде енергийна единица.

Председателят на КЕВР Иван Иванов информира присъстващите на общественото обсъждане, че планът на „Булгартрансгаз“ ще бъде приет на закрито заседание КЕВР на 8 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още