IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите бутилки за бита да влязат в електронен регистър, предлага асоциация

На газостанциите е забранено да се пълнят бутилки за бита, припомнят от Българската петролна и газова асоциация

10:33 | 09.03.15 г.
Газовите бутилки за бита да влязат в електронен регистър, предлага асоциация

Българската петролна и газова асоциация предлага газовите бутилки за бита да влязат в национален електронен регистър. Причината е, че голяма част от тях са стари, някои на 25-30 години, а липсва контрол върху тях от страна на фирмите. Нарушения има и по отношение на газовите бутилки, използвани в заведения.

Това съобщи в ефира на БНР изпълнителният директор на Асоциацията Андрей Делчев. Според него някои от бутилките са с повредени винтили и изпускат газ, пълнят се на нерегламентирани места, а не чрез лицензираните компании, и това ги прави опасни за употреба.

„Не се спазва налягането в тези бутилки, не се проверява дали изпускат газ след напълването им и това ги прави наистина особено опасни“, заяви Делчев.

По закон е забранено на газостанциите да се пълнят битови газови бутилки, припомни още експертът, но допълни, че това се прави. През миналата година от Асоциацията са предложили увеличаването на санкциите за такова нарушение, но това така и не е било прието в нормативната уредба.

Броят на газовите бутилки, използвани в бита, не е ясен, но според оценките на Българската петролна и газова асоциация те са около 3 млн. Агенцията за метрологичен и технически контрол трябва да следи за състоянието на тези бутилки. Според Делчев обаче на тази агенция в последните месеци са възложени прекалено много функции – да следи за асансьорните уредби, състоянието на язовирите и т.н.

За него решение на проблема е повишението на капацитета на институцията, но и да се повиши отговорността на хората и те да не пълнят своите газови бутилки на нерегламентирани места.

От Българската петролна и газова асоциация предлагат да бъдат поставяни електронни маркери на годните бутилки, а тези, които имат дефекти – да се изземват от пазара. Така в рамките на няколко месеца всички бутилки, които се пълнят в пълначни центрове ще бъдат маркирани.

Освен електронния регистър на битовите бутилки, от Асоциацията предлагат и всички фирми, които пълнят бутилки с пропан-бутан, да бъдат лицензирани, да притежават необходимата специална техника, както и да отговарят на изисквания по отношение на брой бутилки, капацитет на съхранение и други. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още