IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" диктува законовите промени по "Южен поток"?

Промените в Закона за енергетиката целяли налагането на тотален руски енергиен монопол, убедени са от Реформаторския блок

18:26 | 08.05.14 г. 1
"Газпром" диктува законовите промени по "Южен поток"?

Промените в Закона за енергетиката, свързани с „Южен поток“, може да са подготвени извън България от руски кръгове, смятат от Реформаторския блок и допълват, че ясно личи, че промените обслужват частен интерес.

Припомняме, че законопроектът, който според вносителите си Таско Ерменков и Явор Куюмджиев дават определение на термина "морски газопровод" и транспонират европейското законодателство, вече мина на първо четене в НС преди около месец с гласовете на БСП, ДПС и "Атака". Текстовете обаче притесняват Брюксел и комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер привика за обяснение енергийния министър Драгомир Стойнев.

В писмо до медиите от икономическия екип на РБ уточняват, че са се запознали с спротоколите, стенограмите и договори за "Южен поток", получени след задължително разпореждане на съда по Закона за достъп до обществена информация.

Сред получените документи са две писма от 28 август 2013 година до МИЕ, компанията South Stream Transport, която е натоварена с изграждането на морската част на трасето на газопровода и е с мажоритарен собственик “Газпром”, прави предложения за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта "Морски газопровод-Южен поток".

На 31 октомври е подписан протокол между “БЕХ” АД и “Газпром”, съгласно който “Южен поток” ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Съгласно протокола те не се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ, макар и правителството да твърди, че такава възможност е предвидена. 

На 19 февруари 2014 г. депутатите от „Коалиция за България“ Таско Ерменков и Явор Куюмджиев внасят законопроект за промени на Закона за енергетиката. Реформаторите посочват, че с него се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи", в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката.

Съгласно законопроекта им за такива "морски газопроводи" няма да се прилагат цели глави от закона, допълват от Блока и уточняват - раздел IV от глава трета, глава четвърта, глава осма „а“, чл. 170, чл. 172 - 172е и чл. 197 и т.н.

МВР и ДАНС искат информация от  Министерството на икономиката и енергетиката за действията по „Южен поток“ съответно с писма от 28 март и 3 април тази година.

Според Реформаторския блок целта на промените е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категория “морски газопровод” и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока, заявяват от Блока.

“Внесените предложения на депутати от БСП няколко месеца по-късно, въвеждащи термина „морски газопровод” и предвиждащи изключения от действащите правила, са национално предателство. Управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство”, посочват от РБ.

Според тях очевидно, че след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност.

Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на “Газпром” и Кремъл не само в Европа, но и в България, обобщават от икономическия екип на Блока.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Според Реформаторския блок целта на промените е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категория морски газопровод и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. Начи ако правилно съм разбрал-в момента няма руски енергиен монопол, но когато го построим ще станем зависими от руснаците(щото сега не сме)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още