Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Газпром" може да спре доставките за битови клиенти на "Овергаз" от 1 януари*

„Овергаз Инк.” не е получавала писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ", поясняват от фирмата

Руската фирма "Газпром Експорт" е уведомила с писмо днес българо-руското дружество "Овергаз", че от 1 януари 2016 г. се предвижда нулево количество газ за всички битови потребители в България.

Това съобщи пресцентърът на Министерски съвет. Копие на писмото е изпратено и до "Булгаргаз", поясни Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), цитиран от БТА.

Мярката би засегнала около 200 000 домакинства от газифицирани градове, посочва Коен.  

По този повод премиерът Бойко Борисов е събрал ръководители на енергийни компании на спешна среща.

Министър-председателят е разпоредил държавните дружества от газовия сектор да създадат нужната организация и да имат готовност да осигурят допълнителни количества природен газ при необходимост. 

„Организация е създадена, необходимо е само "Овергаз" да се обърне към "Булгаргаз" за сключване на договор, за да могат клиентите на "Овергаз" да бъдат снабдявани“, каза Коен.

„Овергаз Инк.” не е получавала писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година. Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година, поясниха по-късно от дружеството. От компанията поясниха, че изпъляват всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията нямала просрочени дългове към „Газпром Експорт”, а нормални текущи задължения по доставката на газ.

„Овергаз Инк.” е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи”, чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ, поясняват още от компанията. 

*Допълнено със становището на "Овергаз Инк."

По статията работи: Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (38)

   1| 2| 3| 4    
2
 
4
 
38
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ха-Ха, руските опорничета цяла Нова Година прекарали с трепетната надежда, че Путин ще ни спре газта и накрая всички ще паднем на колене да се извиняваме, че не си знаем гьола - Митническия съюз. А колко тривиално - под невъзмутимия му поглед - олигарсите на Газпром и мафиотите на Борисов унищожават един бизнес станал им неудобен и излишен. Още едно припомняне защо е необходимо Родината ни да стане правова държава от западноевропейски образец, па ако щете и американски такъв, и да се оттласне от путинската мафия.
4
 
1
 
37
comet до: 0pk
преди 4 години
Няма профилна снимка
0pk (2), причината според мен е изявлението на ББ по повод събитията със сваляне на Местан (когато между другото лъсна че днес ДПС е баш под крилото на американците). Там нашият ‘тактик’ укори Турция че се е заиграла с Руската мечка и че ни била ‘взела’ реакторите, потока и туристите. Като цяло, изказавнето бе почти неутрално, но имаше нюанс повече срещу руснаците (явно така му го бяха написали задокеанските му братя на ББ, докато се радваше на щерка си колко добре я е уредил в САЩ). Руснаците може да са квадратни, но на тема приятелство са чувствителни и ревниви, та реакцията им не закъсня. Ей това според мен е причината: като се правиме на много неутрални и интересни пред американците, нищо лошо, ама да си плащаме и се държим по пазарному (не да забавяме), ако може, моля. Това е моят прочит на причината, с Честита Новата 2016 Година на всички!
1
 
3
 
36
kalendar до: Стоян Петров
преди 4 години
наричаха я така щото сучеше, а не щото беше про москва:)
3
 
3
 
35
преди 4 години
Няма профилна снимка
Пич, много си се объркал. Преди това беше много проМосква. Наричаха я газовата принцеса. Това се нарича еволюция ли, еманципация ли и аз не знам.
1
 
3
 
34
kalendar до: Стоян Петров
преди 4 години
пич...нещо си се объркал-Тимошенко беше анти Москва

Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет