IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" настоява за ускорено изграждане на Южен поток

Строителството на мащабния проект на руска територия започва на 7 декември, информира италианска печатна медия

18:47 | 09.11.12 г.
"Газпром" настоява за ускорено изграждане на Южен поток

"Газпром" настоява за ускорено изграждане на газопровода Южен поток.

Компанията бърза с началото на строежа и се опитва да съкрати сроковете на изграждане на проектогазопровода, който заедно със Северен поток ще попълни окончателната схема за доставки на руски природен газ за Европа, посочва италианското издание "Соле 24 оре", цитирано от БТА. 

Според изданието Русия бърза, защото световният газов пазар се обогатява с нови източници, анализите на бъдещото потребление на газ в Европа са разнопосочни и в редица случаи прогнозират свиване на пазара.

Същевременно Европейският съюз поставя под въпрос доминиращата роля на Русия и търси разнообразяване на маршрутите и доставчиците.

Изданието цитира ръководителя на проекта Леонид Чугунов, който коментира, че строителството на газопровода започва на 7 декември.

"Решено е да започнем строежа на 7 декември в Анапа, на черноморското крайбрежие в Краснодарска област", посочва той.

Датата обаче се отнася до официалния старт или „полагането на първия камък“ на бреговата компресорна станция, докато подводните строителни работи все още подлежат на уточнения.

Предвидените разходи са 16 милиарда евро, от които 10 млрд. за подводното и 6 млрд. за сухоземното трасе при максимален капацитет на съоръжението от 63 млрд. кубични метра газ, който ще бъде достигнат към 2015 г.

Изданието коментира, че подводните дейности пряко включват италианската национална компания за природни енергоизточници ЕНИ (ENI), която е в консорциум с мажоритарния Газпром, както и с френската компания Е Де Еф (EDF) и германската Винтерсхал (Wintershall).

Чугунов изтъква, че проектът е уникален, а опитът на италианските партньори е решаващ, тъй като заедно с руснаците изградиха друг газопровод под Черно море - Син поток.

Подводното трасе на Южен поток стъпва на земната повърхност в България, но не е предвидено да се реализира  разклонението му за Южна Европа, което трябваше да премине през Гърция и Адриатическо море, за да достигне италианската област Пулия.

"Направихме си сметката и заключихме, че Италия няма да закупи онези количества газ, които биха направили газопровода икономически изгоден. Пазарът в Южна Италия следва други проекти и партньори. Ние прокарваме нашите газопроводи дотам, докъдето имаме клиенти", подчертава Чугунов.

От България Южен пото ще продължи към Сърбия, Унгария и Словения, за да стигне до Тарвизио, където ще премине 11 км на италианска територия.

Според руските експерти чрез Северен поток и Южен поток всички европейски страни ще бъдат обединени в единна система без посредници, на която ще може да се разчита за гарантирани доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още