Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Газът поевтинява със 7,53%

Решението на КЕВР е почти в съзвучие с искането на "Булгаргаз"

Цената, на която общественият доставчик "Булгаргаз" ще продава природния газ през третото тримесечие, намалява с 40 лева - от 524 лева на 484 лева за 1000 куб. метра. В процентно изражение намалението е от 7,53%. Това е решила Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по време на закрито заседание днес.

Решението е почти в съзвучие с искането на газовото дружество. В началото на месеца от "Бургаргаз" поискаха намаление в рамките на 7,11% до цена от 486,48 лева за 1000 куб. метра.

Цената на природния газ, на която "Булгаргаз" купува от доставчика, е намаляла с 15% в доларово изражение, но в същото време стойността на долара се е увеличила със 7,55%. Това е отчетено от експертите на енергийния регулатор, стана ясно по време на пресконференция в КЕВР.

По време на изслушването на представители на газовата компания пред КЕВР от "Булгаргаз" възразиха срещу определянето на средната калоричност на природния газ.

Председателят на Комисията Иван Иванов определи намалението на цената на газа като "една добра новина за индустрията, която ползва природен газ". От намалението ще се възползват и газифицираните домакинства, които обаче са около 2-3% от всички.

Намалението на цената на природния газ ще се отрази и върху цената на топлинната енергия, както и на цената на електрическата енергия, произвеждана от комбинираните висоефективни мощности. Цените на топлоенергията и на електроенергията, произвеждана от топлоцентралите, ще бъде обявена след закрито заседание на 29 юни, каквито бяха и първоначалните планове.

По-рано днес от КЕВР съобщиха, че засега няма да се възползват от възможността да отложат регулаторния период за регулирания енергиен пазар с месец. Причината е, че одобрените законодателни промени в тази насока още не са публикувани в Държавен вестник. Затова и регулаторът ще проведе закритото си заседание за определяне на цените във вторник, 30 юни, каквито бяха плановете му, а ако промените бъдат обнародвани - решението ще бъде съобразено с тях.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хасан Адемов: 155 млн. лв. струва отпаднето на тавана за всички пенсии