Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Генчо Начев: Липсва контрол на плащанията в болниците

Прокуратурата да провери плащанията от страна на болници за привличане на пациенти, посъветва директорът на УМБАЛ „Света Екатерина”

Генчо Начев: Липсва контрол на плащанията в болниците

Снимка: Pixabay

Резултатът от проверките на прокуратурата за дейността на болниците в страната е само малката част от айсберга, която се вижда на повърхността. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина” проф. Генчо Начев по Нова телевизия по повод изнесените от върховната прокуратура данни за хиляди нарушения в болници у нас и за глоби за над 700 хил. лева.

4 млрд. лева са допълнителните плащания за здравеопазване, които не винаги са основателни, каза миналата седмица управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев.

Повече от 50% от парите, които се дават за здравеопазване в България, излизат от джоба на пациентите. Някои от тях са регламентирани, но голяма част от тях не са, посочи проф. Генчо Начев. 

Още по темата

„Много е хубаво, че прокуратурата е започнала проверка в тази посока. НЗОК не може да направи предварителен контрол за тези плащания. … Липсва контрол. Бих препоръчал на прокуратурата да провери плащанията от страна на болници за привличане на пациенти, което също не е регламентирано и е противозаконно. Също трябва да се проверят и документите за невярно съдържание, каквото е отчитането на болниците към Касата на пациенти, на които не е извършена услуга”, добави той.

Има и отчетени дейности, които не е показано да бъдат извършени, посочи той.

Здравната каса не е оторизирана да следи кой какво е доплатил, обясни още проф. Начев. Касата трябва да следи дали действително пациентът е минал през дадено лечебно заведение, дали са му направили съответните процедури. Той съветва пациентите да бъдат критични и да алармират там, където се вземат пари без причина.

Според проф. Начев ако има електронна здравна карта, измамите с плащанията ще намалеят драстично. Има обаче много интереси да няма такава, отбеляза той.

Като основен проблем той посочи липсата на реална оценка на стойността на медицинските услуги. "Няма реална оценка на медицинските услуги. Ако има реална такава, следва втория капан – въз основа на тази реална оценка колко е ползвано и колко са парите...Вече има изкривена статистика на заболеваемостта на населението, защото се водят за болни, но реално не са ползвали услуги", каза проф. Начев. 

"Ако частните здравни застрахователни фонодве влязат в системата, както се обсъжда, би трябвало контролът върху разходите да е по-голям, защото тяхната дейност се проверява стриктно", смята професорът.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Застрахователният пазар запазва стабилност през първото полугодие