IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: Фалити при бизнеса може да има и при наличието на COVID ваксина

Сменя се фундаменталната философия на цялата политика, а сега не е моментът да се прави това, изтъква експертът от Центъра за либерални стратегии

09:50 | 12.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дори и при наличието на ваксина срещу коронавирус през 2021 г. все още ще бъдат възможни затваряния на бизнеси и фалити, изтъкна доц. Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии, в предаването „Светът е бизнес“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Ганев дори и при наличието на ваксина през 2021 г. все още са възможни затваряния на бизнеси и фалити.

В дългосрочен план Ганев заяви, че завишената безработица, може да доведе до загуба на квалификация, което ще направи по-трудно възстановяването след това.

Експертът изрази и скептицизъм по отношение на Националния план за възстановяване и развитие, тъй като по думите му в него „не се вижда ясна стратегия и  набелязване на това кои мерки какво целят дългосрочно“. 

Възстановяването зависи от това как ще работят нещата с обявените ваксини. Ако в света догодина се получи достатъчна увереност, че проблемът е адресиран приемливо, най-вероятно от втората половина на 2021 г. световната икономика може да тръгне нагоре, заяви Ганев.

„Най-лошото не е зад гърба ни, въпреки че вторият локдаун е доста по-слаб, няма как да не се отрази на икономиката и както винаги с известно отлагане във времето. Предполагам, че икономическите данни ще отразят настоящето затваряне в България през първото тримесечие на 2021 г. Големият въпрос е колко устойчива ще бъде резистентността на българския стопански сектор, че все пак да премине и през втората вълна на трудности. Но не сме от другата страна на трапа“, изтъква експертът.

Ганев очаква сезонното увеличение на броя безработни да бъде по-силно - най-вероятно за някои хора резервите ще започнат да свършат и ще стане по-тежко напрежението върху социалните системи. Вероятно банките ще продължат да усещат натиск.

„За мен една от големите опасности е, че ако продължи дълго кризата, банките ще започнат да изпадат в затруднение. Към момента данните не сочат такова нещо, но не можем да го отпишем като риск“, посочва гостът.

Той заяви, че има големи забележки към пакета от политики на правителството, тъй като по думите му, те не са добре прицелени и не е ясно какъв социален и стопански ефект на задържане на спада в икономиката ще имат. Не е е ясно и доколко всъщност ще бъде постигнат заявения резултат.

„Сменя се фундаменталната философия на цялата политика, а сега не е моментът да се прави това“, подчерта Ганев.

Той коментира и състоянието на данъчната система, като заяви, че „тя не е лоша и генерира необходимите на държавата приходи“.

„Най-вероятната хипотеза за допълнително финансиране е на пазарите отвън. Тъй като в продължение на близо четвърт век България се е държала разумно по отношение на финансите си и днес има дивидент и позицията на страната ни е добра. Така, че пазарите са готови да дават заеми на България, ако се налага“, сподели Ганев.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
тъй както "пандемията" , тъй и ваксините са пълен кьорфишек като панацея за спасение от глобалните крадци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още