IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет

Избраният на мястото на Елен Герджиков общенски съветник е предложен от групата на ГЕРБ-СДС в СОС

18:27 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Георги Георгиев, председател на СОС. Снимка: БГНЕС</em></p>

Георги Георгиев, председател на СОС. Снимка: БГНЕС

Георги Георгиев беше избран за председател на Столичния общински съвет след тайно гласуване, което се състоя днес в СОС, съобщи БТА.

"За" кандидата, предложен от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, гласуваха 36 общински съветници. Правото си на глас упражниха 44 общински съветници.

Досега Георги Георгиев беше председател на постоянната Комисия по бюджет и финанси към Столичния общински съвет. Елен Герджиков, който заемаше председателското място в СОС от 2012 г., се оттегли по настояване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

При представянето на кандидатурата на Георгиев Малина Едрева, общински съветник и председател на групата на ГЕРБ-СДС, посочи, че той е един от най-активните общински съветници в СОС през този мандат. Георгиев е вносител на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетни разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт. „Той е доказан професионалист със солидно образование у нас и в Европа. Има богат опит в теорията и практиката на търговското право“, посочи Едрева.

Георги Георгиев е роден през 1986 г., завършил е с отличие специалност "Право" в Софийския университет, има магистърска степен по Международно търговско право в Лондон. Понастоящем е главен асистент по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

„В работата си е доказал способността си да създава екип, да управлява хора, да търси аргументирани, иновативни решения. Заставаме зад неговите умения и знания и зад постигането на решения след консенсус“, заяви Едрева.

Investor.bg припомня, че във вторник досегашният председател на СОС Елен Герджиков подаде оставка като председател на СОС и като общински съветник. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че той е настоял за оттеглянето на Герджиков.

По време на дискусията в СОС днес общинският съветник Борис Бонев каза, че номинацията на Георги Георгиев е напълно очаквана и изтъкна, че Георгиев "много бързо върви по стълбицата на кариерното си развитие в СОС".

„Първо беше назначен за председател на най-важната комисия по бюджет и финанси в СОС. Сега, на средата на мандата, Георгиев вече е предложен за председател на СОС, каза Бонев. – Това е човек, който публично се хвалеше, че не е член на ГЕРБ-СДС, а е част от гражданската им квота. Очевидно се е променило рязко усещането в ГЕРБ кои са верните партийни членове. Смятам, че това е една крайно неподходяща кандидатура на неподготвен за този пост човек, който е не е способен да води диалог, човек, който по никакъв начин няма да гарантира безпристрастното ръководене на заседанията на СОС.“

Борис Бонев, един от основателите на неправителствената гражданска организация „Спаси София“, беше категоричен преди гласуването, че няма да подкрепи кандидатурата на Георгиев, защото според него решението не идва от групата на ГЕРБ в СОС, а е „внесено от онази къща в Банкя“.

„Когато се научи на български език, тогава може да бъде припознат от мен като председател на СОС, коментира и Иван Мечков от БСП. – Наблюдавайки поведението му по време на онлайн сесиите на СОС, Георгиев проявява агресивност, невъздържаност за разлика от Елен Герджиков, който има редица положителни качества и успяваше да овладее СОС. Надявам се Георгиев да поработи върху българския си език и върху някои черти от характера си, защото в противен случай предстоят големи скандали в СОС. Не приляга на председателя на СОС да бъде по-агресивен от самите общински съветници.“

Общинските съветници от "Демократична България" Методи Лалов и Веселин Калановски също не одобряват номинацията на Георги Георгиев като председател на СОС. Според тях той би бил "вреден" като председател на СОС. Те също изразиха мнение, че целта е на председателското място в СОС да бъде поставено послушно на Борисов лице.

От "Демократична България" ще обжалват избора на новия председател на Столичния общински съвет от тайното гласуване, а номинации от останалите политически групи в СОС нямаше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още