IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Кадиев: Направена е първата стъпка към необлагаемия минимум

Мартин Димитров предлага да се въведе таван на субсидиите за партиите

10:14 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Георги Кадиев: Направена е първата стъпка към необлагаемия минимум

Държавата прави първа стъпка към въвеждането на необлагаемия минимум с решението да се връща данъкът върху доходите на хората, работещи през 2014 г. на минимална заплата от 340 лв. Това каза пред Нова ТВ Георги Кадиев от „Коалиция за България”.

В момента на на минимална заплата са 370 хил. души, само на тях ще им се възстановява данъкът. "Наистина ако си на 370 лв. заплата, ще получиш накрая по-малко пари от този с 340 лв.", призна Кадиев. Той обясни, че необлагаемият минимум може да се приложи, когато има достатъчен финансов ресурс – след година, ако приходните агенции работят добре.

Според бившия депутат от СДС Мартин Димитров няма да има проблем с връщането на данъците за хората на минимална заплата. Тези, които говорят за отмяна на плоския данък, не са прави, каза той.

Димитров заяви обаче, че приходните агенции не работят добре и това може да доведе до катастрофа следващата година. Кадиев се съгласи, че това се отнася и за НАП, и за митниците. Цялата нестабилност в държавата и протестите  се отразят на приходите.Затова приходните агенции имат нужда от спокойствие, а не от политически натиск, каза Кадиев. Мартин Димитров му отговори, че управляващите сами са докарали тази ситуация и с номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС са провокирали протестите.

Двамата изчислиха, че с увеличението на пенсиите с 3% реално дава 10 лв. повече за хората със средна пенсия, но това са 300 млн. лв. на година за бюджета.

Кадиев заяви, че иска през следващите месеци да управляващите да обърнат повече внимание на бизнеса - „засега залитнахме повече към социалните теми“. Той посочи, че 400 000 души ще усетят увеличението на минималната работна заплата. Половината българи са засегнати от социалните мерки, твърди Кадиев.

Мартин Димитров коментира, че има риск икономиката да навлезе в рецесия. „Ако запазим средните темпове на растеж както досега, ще трябват 35 години, за да достигнем европейските стандарти”, допълни той.

Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още