Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Георги Кадиев: Спадът в икономиката ще е над 8%

Изтегленият от правителството заем е необходим, коментира бившият финансов министър, но се опасява, че парите няма да бъдат използвани за рационални проекти

Георги Кадиев: Спадът в икономиката ще е над 8%

Снимка: Bloomberg

Годишният спад на приходите в хазната ще бъде около 5 милиарда лева, а спадът в икономиката за тази година ще надхвърли 6%, колкото смята правителството, и ще бъде 8 на сто „или малко отгоре“. Това прогнозира пред БНР лидерът на партия „Нормална държава“ и бивш заместник-министър на финансите Георги Кадиев.

Още по темата

Той е на мнение, че изтегленият от правителството неотдавна заем е бил необходим. „На мястото на финансовото министерство бих изтеглил и по-голям заем“, подчерта той и се мотивира с ниските лихвени нива.

„По-добре ги дръж в джоба си за лоши времена, отколкото в момента, в който станат лошите времена, тогава ще е трудно вече да ги изтеглиш“, коментира Кадиев.

Той обаче смята обяснението за изкупуването на дълг през 2023 година за „смешно и е лъжа“, защото по думите му „няма никаква логика в това“ и очаква парите да се изхарчат до изборите.

„Най-голямото ми опасение е, че ще го изхарчат за проекти от типа на градинки, чешмички, както беше по царско време. Или по финансиране на проекти на фирми, приближени до управляващите, или пък инфраструктурни проекти от типа на магистрали, където корупцията е огромна. За съжаление, голяма част от тези средства ще отидат за захранване на корупционната машина“, посочи финансистът.

„Заемът не е нито успех, нито неуспех. Нивата, които бяха постигнати, са точно пазарните нива към дадения момент. България като държава с много нисък процент заеми спрямо брутния вътрешен продукт, стои добре пазарно. Факт е, че взехме заем на доста по-ниско ниво, отколкото Румъния“, е мнението на Кадиев.

Лидерът на партия „Нормална държава“ е на мнение, че протестът трябва да продължи, защото „не е просто отдушник и някаква веселба да отидем там да се скараме на правителството“. По думите му той е постигнал успех в това властта да започне малко повече да се самоконтролира.

Георги Кадиев е убеден, че сегашното правителство, колкото и да се поправя и да става по-добро, няма да успее да ограничи корупцията, която е проникнала на ниските и средните нива в администрацията.

Бившият финансов министър посочи, че „Българската банка за развитие, макар и създадена за малкия и средния бизнес, отдавна избяга от това и се превърна в присъдружна банка на управляващите, откъдето те да правят техните схеми“.

„Примката около офшорните зони се затяга все повече и повече. Трудно е, тъй като там интересите са много. Но, така или иначе, става все по-трудно да се криеш зад офшорни компании“, засегна и друга актуална тема Кадиев.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 29 октомври