IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Костов: Овладяна е кризисната ситуация след взрива в склад на ВМЗ

Аналогията с предишни взривове е неуместна, заяви главният секретар на МВР

11:43 | 22.03.15 г.
Георги Костов: Овладяна е кризисната ситуация след взрива в склад на ВМЗ

Кризисната ситуация след взрива в склад на ВМЗ-Сопот край Иганово е овладяна. Това каза пред БНР главният секретар на МВР Георги Костов.

В рамките на днешния ден ще бъде разчистен периметърът около самите складове, коментира той, като каза, че към момента техническият екип не е влязъл в района на местопроизшествието.

„Днес по-скоро ще изчистим периметъра около самите складове от гледна точка на взривили се и невзривни вещества. Разрушен е складът. Той е временна конструкция, построена и ползвана по определени правила”, каза Костов.

Според него аналогията с предишни взривове е неуместна.

„Взривът е насочен изключително нагоре. В другите складове е нямало и хипотеза да пострадат. Мислено е дори и да стане авария, тя да остане локално”, посочи той.

„Взривът си е насочен нагоре и настрани не е имало взривни вълни”, уточни главният секретар на МВР.

Министърът на отбраната Николай Ненчев коментира по bTV, че инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминал се без жертви и пострадали, и в завод "Миджур" в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия. Това по негови думи означава необходимост от по-сериозен контрол.

По думите на военния министър има всички основания настояването утилизацията на боеприпаси да се осъществява само в държавни предприятия и частните да нямат право на такава дейност.

„Няма никакви рискове за населението, те не съществуват още от началото на инцидента”, заяви днес в ефира на „Нова телевизия” министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Няма опасност за нови взривове в складовата база на ВМЗ-Сопот в Иганово. Това каза за БТА командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. След първия оглед с безмоторен летателен апарат от въздуха и по външния периметър - с тежка техника, не е констатиран кратер и поражения извън засегнатия склад, допълни генералът. По думите му случаят в Иганово по отношение на пораженията е различен от предишните инциденти с боеприпаси, случили се у нас.

„Това, което се взриви, е склад с готова продукция, в Иганово нямаме производствени мощности”, добави изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев. По думите му вследствие на взрива няма счупени стъкла - както в района на завода, така и в селото. Според Стоенчев, сработило е съоръжение, чието предназначение е да предпази съседните сгради от разпространение на взривната вълна. Той бе категоричен, че няма опасност за другите складове, дори и за тези, които са на стотина метра от взривения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още