Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Георги Стоев: Държавата може да намали данъчни ставки при излишъка в бюджета

Променя се визията на инвеститорите – местят се към места с по-голяма добавена стойност и конкурентни предимства, посочи консултантът на Тракия икономическа зона

гледано: 1068   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Облагането на бизнеса е достатъчно тежко – с акцизи, ДДС, осигуровки, a държавата може да си позволи да намали данъчни ставки в ситуация, в която се оформя излишък в бюджета. Това коментира в eфира на Bloomberg TV Bulgaria в студиото на "Светът е бизнес" макроикономистът Георги Стоев, председател на "Тракия Тех", консултант на Тракия икономическа зона.
Още по темата

Той предположи, че „съвсем легитимно“ е някои от партиите кандидати за парламента да включат това в програмата си.

„Вдигането на максималния осигурителен доход практически означава вдигане на данъците, посочи председателят на "Тракия Тех". – Всички партии, които го предлагат, трябва да обяснят за какво са им тези пари. Ако е за вдигане на пенсиите, това е приемливо, но въпросът е да се покаже, че излишъкът към момента не стига. Това, че пенсиите трябва да бъдат повишени, не означава, че бизнесът трябва да го „отнесе“ с по-висок данък.“

Георги Стоев потвърди, че инвеститорският интерес към Тракия икономическа зона е жив, но профилите на инвеститорите са доста различни.

„Имаме нови инвеститори, които са български, за разлика от периода преди пандемията, подчерта той. "Говорим за предприятия, които разширяват своята дейност с друга база в друг град, или я преместват – поради демографски причини, пазар на труда. Променя се визията на инвеститорите от масови работни места с относително ниска добавена стойност до места с по-голяма добавена стойност и други конкурентни предимства“.

Макроикономистът отбеляза, че това се наблюдава при специалните поръчки в машиностроенето. 

Той е на мнение, че заявките за протести срещу високата цена на тока са „след дъжд качулка“. По думите му тези дейности е трябвало да са започнали много преди тази екстремна ситуация. „Може би трябва да се опитат да правят анализите превантивно", съветва още той.

Още по темата

Георги Стоев преценява, че подпомагането е мярка, при която трябва да се преценят съответните разходи и ползи. „Но докато при домакинствата е ясно, защото е социална политика, то при бизнеса с помощи към даден сектор има нарушаване на пазарните механизми“, категоричен е макроикономистът.

Стоев посочи, че в България растящите сектори в икономиката са информационните технологии и тези около мехатроника и автомобилостроене, при които не се изискват големи количества електроенергия. „Същевременно има свиване в секторите на текстила, пластмасите, металите и стъклото, които изразходват повече енергия. Така че, дългосрочно вървим по правилния път“, смята макроикономистът.

Кои са новите попълнения в Тракия икономическа зона?  Какви кадри се търсят в индустриалния хъб? Къде се срещат индустриалната инфлация с шоковите промени в цената на енергията? Ще съкратят ли компаниите разходите за труд? Реши ли редакцията проблемите в Закона за икономическите зони? Има ли потенциал регионът на „Марица-изток“ да се превърне в индустриална зона?

Целия разговор гледайте във видео материала на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не е много правилно да се говори за намаление на данъчни ставки. По-скоро момента трябва да се използва за да синхронизираме нашите данъчни ставки с тези в ЕС и да уеднаквим поне в някаква степен данъчното си законодателство с европейското. Румъния 2014г. като излезе от кризата и можеше да си позволи реформа, това направи първо, въведе преференциални ставки за храни и лекарства, както и повиши минимално данък печалба, по подобие на Европа. А при нас вече 15г. пълен застой при данъците и никой не ги синхронизира.

Още от Икономика и политика
COVID заболеваемостта при деца и младежи е най-ниска