Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Георги Заманов: От присъединяването към еврозоната ще спечели реалният сектор

Влизането в ERM II е вид антикризисна мярка, но страната ни трябва да покаже последователност на действията, посочи банкерът

Георги Заманов: От присъединяването към еврозоната ще спечели реалният сектор

Снимка: Алианц Банк България

Влизането на България в еврозоната е реално да се случи до 2-3 години. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Още по темата

„Финансовият сектор в България реагира със задоволство на усилената работа през последните месеци за подготовка на присъединяването към чакалнята на еврозоната - от страна на Министерството на финансите, БНБ и финансовата общност. Очакваме усилена работа в следващите 2-3 години до влизането в еврозоната. Това ще ни отвори вратата към една много по-голяма финансова общност“, прогнозира банкерът.

По думите му лихвите по кредитите на нашия пазар са на „доволно ниски нива“ и намаляването им е процес от последните години. Той посочи, че лихвените нива на ипотечните заеми са между 2,5 и 2,8%, потребителските - между 4 и 5%, а при фирмените кредити, в зависимост от профила на клиента, те достигат до 1%.

Георги Заманов напомни, че лихвените нива са пряко отражение на реалния сектор и при нисък риск, лихвата е ниска.

Според него големият положителен ефект при присъединяването към еврозоната ще е върху реалния сектор на българската икономика – привличане на нови производства и услуги (изнесени работни места).

"Присъединяването към банковия съюз ще докара ноу-хау и експертиза, която ние, заради размера на страната, не сме успели да придобием все ощe“, отбеляза Заманов и уточни, че това се отнася до макропруденциалната политика, икономическите прогнози и банков надзор, както до перспективите за развитие на търговските банки и конкуренцията.

Главният изпълнителен директор на Алианц Банк България е убеден, че България има голямо предимство, защото над 20 години е във валутен борд и затова няма да се отваря главата на монетарната политика, която „е най-тежката при преминаване от една валута към друга“.  Той напомни, че страната ни има и нисък държавен дълг.

Георги Заманов е на мнение, че влизането в еврозоната е вид антикризисна мярка, която ще  помогне на България да излезе по-лесно от кризата. Той обаче подчерта, че страната ни трябва да покаже последователност на действията, каквито условия се поставят на всички държави, които кандидатстват.

Ще доведе ли присъединяването към ЕRМ II и еврозоната приток на чуждестранни инвестиции? Как ще се отрази на българите приемането на еврото?

Вижте целия разговор с коментарите на банкера във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
АБЕ ЗАМАНОВ,
Какви ги дрънкаш?!
След битката на Гешев с корупцията и някои ключови прехвърляния на собствеността, на реалния бизнес не му остана нищо друго освен да изнесе капиталите си в странско.

Скоро България ще се превърне в първата частна държава на един корпулентен бизнесмен и неговият партиен лидер разпределящ от 2009 година до днес порциите на финансирането в тази държава.

ВИЖТЕ ТОВА КЛИПЧЕ И СИ ПОМИСЛЕТЕ ПРОМЕНИЛО ЛИ СЕ Е НЕЩО ОТ 2009 ГОДИНА ДО СЕГА:
https://www.youtube.com/watch?v=a6uZ5zHW8IA.

Още от Икономика и политика
Протестите срещу правителството и главния прокурор навлязоха в 27-ия си ден