IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и ДПС в спор за регулацията при изкупуването на тютюна*

Според Цвета Караянчева протестите на производителите са провокирани нарочно, за да се върнат стари практики в сектора

10:39 | 06.01.14 г. 5
ГЕРБ и ДПС в спор за регулацията при изкупуването на тютюна*

Тютюнопроизводители от страната насрочиха за днес протест в центъра на Харманли. Недоволството им е породено от забавянето на изкупната кампания на тютюна, а след започването й преди дни – от по-ниските изкупни цени в сравнение с миналата година.

Председателят на ДПС Лютви Местан каза пред bTV, че партията му подкрепя протеста, защото исканията на тютюнопроизводителите са справедливи. Той заяви, че всичко, което днес производителите искат, са го имали до 2009 г. – до управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Припомняме, че в края на миналата година от ДПС заявиха, че ще настояват за възстановяването на минималните изкупни цени на продукцията, също и да се изгради регистър не само на производителите, но и на изкупвачите.

Законът за тютюна е гарантирал на земеделците началото и края на изкупната кампания. Ако се забави изкупната кампания, особено в такава мека зима като тази, тютюнът се влошава, той не може да ферментира в домашни условия. Второ – законът задължаваше кабинетът да определя минимални изкупни цени. Трето - имаше фонд „Тютюн” за форсмажорни обстоятелства. „Сега нищо от това не остана, защото Борисов и Цветанов отмениха закона за тютюна и поставиха тютюнопроизводителите на произвола на съдбата”, заяви Местан.

Тогава ГЕРБ обясниха действията си с нови правила от Европа. Лидерът на ДПС се съгласи с това, но обясни, че се е въвел механизъм за национални доплащания за реферетен период. Той допълни, че в цял свят това производство е до някаква степен регулирано и не може изцяло да бъде либерализирано, тъй като стигаме до такава ситуация, в каквато се намират тютюнопроизводителите днес. „Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията, за да се уреди законово екзистенц минимумът от интересите на тютюнопроизводителите”, обясни той.

Запитан нормално ли е да се поставят тютюнопроизводителите – главно в пограничните райони, в привилегировано положение, в сравнение с останалите земеделци, Местан отговори: „Това е вечният въпрос. Всеки път, когато се поставя въпросът за тютюнопроизводителите, възниква питането дали специалният законов режим, който да урежда това производство, не влиза в противоречие с интереса на други браншове“.

Според него такова противоречие няма, а става въпрос за определени райони, в които точно заради характеристиката на почвата, няма кой знае какви възможности за алтернативно производство. „Това е създадено от Бога едва ли не монокултурно селско стопанство и държавата не може да си затваря очите пред тези обективни дадености”, твърди Лютви Местан.

Той допълни, че днес ще бъде проведена среща с управителното тяло на Асоциацията на тютюнопроизводителите в централата на ДПС, на която партията ще представи своите законодателни инициативи, преди да ги внесе в НС.

В отговор Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че до 25 ноември в минали години, когато управляваше кабинетът „Борисов”, тютюнът е бил изкупуван на цени до 7,50 лв.

Сега изкуствено отново се забави изкупуването на тютюна, за да може да има аргументация партия ДПС да вкара отново тази порочна практика на фонд „Тютюн”, коментира Караянчева.

„Значи тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа. Фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите „Земеделие”, които оценяваха качеството на тютюна. Попитайте управляващите защо не се случи тази година. Още септември месец ние заподозряхме, че има желание от ДПС да върнат фонд „Тютюн”, обясни Караянчева.

Според нея старият лицензионен режим, който е ограничавал броя на фирмите, които изкупуват тютюн, е бил предпоставка за картелни споразумения.

Сега изкуствено отново се забави изкупуването на тютюна, за да може да има аргументация партия ДПС да вкара отново тази порочна практика на фонд „Тютюн”, коментира Караянчева.

Междувременно около 200 производители на тютюн от Южна България се събраха край Харманли. Засега те не са блокирали международния път Е80 към Турция, както възнамеряваха първоначално, тъй като общината не е разрешила, съобщи БНР.

Производителите са разпръснали кашони с тютюн по асфалта. Не е ясно как ще продължи протестът, възможно е производителите да  изпълнят заканата си да блокират движението по международния път.

*Новината е актуализирана в 11.05 ч. с информацията за протеста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
crazy_moni
преди 10 години
Какъв е този дебат бре??!?! Тия луди ли са?!?!? Хората цял живот ни запасяват с тютюн, а сега ги монополизират и рекетират! Да им имам и схемите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
alphaomega
преди 10 години
Като няма пари в тютюна, да отглеждат канабис! Средната цена на дребно в Европа е 11 евро за грам и търсенето е голямо! На едро един килограм се търгува между 1500 и 4000 евро в зависимост от сорта и качеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
Perun
преди 10 години
Абе то провинцията у нас отдавна е отсвирена и е оставена на самооправяне. С единствена задача да плаща данъци и осигуровки, а насреща почти нищо. Но това е друг въпрос.Колкото до тютюна, не бива така с лека ръка да затриваме един от основните отрасли на икономиката ни, само по дискриминационни причини. Най-лесно е да закриеш нещо, а после какво правим? Хората какво ще правят в тези райони? Да не би някой ден да решат че не искат вече българско управление, защото преди век се е живеело по-добре?Така, че трябва да има балансираност в управлението, а не за едните да има, а за другите не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
mnz
преди 10 години
Ами прави са хората.Бойко освободи пазара, целта му беше да атакува директно голяма част от мусулманите у нас и хората от провинцията. Отделно да не мислите че забраната за пушенето на закрито беше приета за да се пази здравето ни?Редно е, да се оправи положението с препитанието на хората в провинцията, а не както правеше Бойко всичко за столицата а останалите да траят.защото така скоро всички щем-не щем ще трябва да ставаме столичани. Че то дори болницата в Девин им затвориха, сега половината Родопи дори и болница си нямат, ама си плащат и данъците и вноските ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
TGV
преди 10 години
Смешното е ситуацията, е че основните фирми, които изкупуват тютюна са на ДПС. Каква пародия и повечето тютюнопроизводители вярват на думите на Лютви Местан как ДПС мисли за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още