IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Реформаторският блок призовават за незабавна оставка на правителството*

Тогава, когато се ядат партии от левицата, това политическо пространство не печели, коментира Ивайло Калфин

21:21 | 25.05.14 г.
ГЕРБ и Реформаторският блок призовават за незабавна оставка на правителството*

БСП очаква разликата с ГЕРБ на евровота да се стопи, а кандидатът за евродепутат от левицата Петър Курумбашев не смята, че има причини правителството да подава оставка. ОТ Реформаторския блок обаче, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призоваха за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори. Вижте още коментари и реакции.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за незабавна оставка на правителството, като по думите му "вотът на недоверие беше днес". По думите му хората са оценили за пореден път са оценили "кадрите, експертния потенциал" на партията.

"Незабавно превдопремиерът, псевдопредседателят на Народното събрание след този вот да подадат оставки и да освободят местата, които са заели несправедливо", каза той.

„Днес хората свалиха управлението и казаха, че ГЕРБ трябва да управлява, от направените досега класирания и резултати от екзит пол има едни победител и това е ГЕРБ“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ще коментира резултатите от вота утре, в 12 ч. . "Да не избързваме и да кажем нещо, което не е реално. Винаги когато говоря, говоря на базата на факти", допълни той и заключи: "Ние не само победихме Станишев, а лидерът на ПЕС".

Председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира, че “загубата е загуба, но големият въпрос е защо две трети от гражданите не излязоха да гласуват и защо българските граждани губят доверие в институциите”. По думите му дебатът на политиците трябва да се насочи към това “как укрепваме институциите”.

Не виждам причина нито правителството, нито Народното събрание да подава оставка заради изборните резултати, коментира в ефира на Дарик радио кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Петър Курумбашев, цитиран от БТА. Той посочи, че въпреки, че ГЕРБ има най-висок резултат, то ако се съберат мандатите на Коалиция за България и ДПС те са повече от тези на ГЕРБ за Европейския парламент. Не се знае къде новата формация "България без цензура" ще бъде разпозната в европейското политическо
семейство, каза още Курумбашев.

Според Курумбашев докато в Англия и Франция са взели преднина представители на крайната десница, това не се наблюдава у нас, но стои сериозният въпрос доколко тези крайни настроения ще бъдат отразени в Европейския парламент.

Относно резултатите на БСП Курумбашев заяви, че очевидно партията не е представила по-сериозна алтернатива, за да излезе пред ГЕРБ като резултат. “Очевидно е, че ГЕРБ остава първа политическа сила”, призна политикът.
“Ако има предсрочни избори обаче можем да имаме и по-нестабилно мнозинство в парламента и съответно по-нестабилно правителство, отколкото сега, тъй като може да се очаква в парламента да влязат повече на брой нови партии, които да не могат да се коалират”, смята Курумбашев.

Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още