IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Мотивите за ветото върху промените в Изборния кодекс не са издържани

Днес окончателно депутатите трябва да решат дали ще се съобразят с ветото на държавния глава

10:54 | 08.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес в пленарна зала ГЕРБ ще гласува за повторното приемане на промените в Изборния кодекс. Това обяви в ефира на БНТ депутатът от управляващото мнозинство Красимир Ципов. Той подчерта, че мотивите на президента за налагане на вето не са издържани и са пълни с вътрешни противоречия.

„От една страна се говори, че машинното гласуване ще облекчи по принцип българския избирател тогава, когато упражнява своя вот, а от друга страна, че поправките, които са свързани с опресняване на протоколите в секционните избирателни комисии, ще затруднят самите членове на секционните избирателни комисии по отношение на това как да бъдат попълвани, абсолютно несъстоятелни са", обясни Ципов.

По думите на Александър Сиди от ВМРО не е стигнало време обществото да бъде убедено, че машинното гласуване е най-доброто възможно гласуване. 

"Колкото и да ми се иска като млад човек да гласуваме с машини, все още няма тази сигурност за машините. Така че, да, оправдан е хаосът дотолкова, доколкото всъщност българските граждани, които искат, ще могат да гласуват с машина, а тези, които не искат, ще могат да упражнят правото си на вот с хартия. Така че да, създава се повече хаос вероятно за работа на комисиите, но със сигурност това е в полза на възможността всеки един български гражданин да упражни правото си на глас", обясни Сиди.

Според БСП обаче промяната на изборното законодателство точно преди самите избори е проблем и това е посочено и в последния мониторингов доклад. По думите на социалиста Явор Божанков това руши доверието в изборния процес. Той смята, че не е добре двата вида гласуване да бъдат смесвани.

Днес окончателно депутатите трябва да решат дали ще се съобразят с мотивите на държавния глава. Румен Радев върна за ново обсъждане текстовете заради възможността да се гласува както с машини, така и с бюлетини.

Президентът не е съгласен и с идеята да се провеждат референдуми по въпроси, които засягат Велико народно събрание.

Вчера правната комисия в парламента отхвърли ветото на Радев. Опозицията в лицето на БСП и ДПС подкрепи мотивите на държавния глава, но въпреки това ветото не успя да мине.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още