Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ не успя да прокара по-строгите регулации за пенсионните дружества

След като промените не минаха в социалната комисия, сега срещу тях се обяви и Комисията по бюджет и финанси

ГЕРБ не успя да прокара по-строгите регулации за пенсионните дружества

Снимка: БТА

Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които трябваше да въведат по-строги регулации в дейността на пенсионно-осигурителните дружества, не срещнаха подкрепа в парламента. Гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) не  достигнаха, за да приеме Комисията по бюджет и финанси на първо четене законопроекта, предложен от Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор (КФН). 

Какво предвиждаха промените

През май тази година финансовото министерство предложи обширен проект за затягане на контрола върху управлението и инвестициите на фондовете. Той обаче така и не стигна до Министерски съвет, след като предизвика вълна от недоволства от страна на пенсионния бранш и Владислав Горанов реши да оттегли идеите си за изплащане на втората пенсия. Още тогава обаче министърът каза, че разпоредбите за засилването на контрола ще бъдат придвижени към парламента.

По-конкретно, измененията засягаха корпоративното управление, инвестиционната политика, включително и към свързани лица, осигурителните посредници и банките попечители и свързани с пенсионно-осигурителните дружества.

Планирано бе да се въведат ограничения за инвестиране в свързани лица, което бе и една от основните забележки на Европейската комисия. Идеята е парите на осигурените да не бъдат влагани във финансови инструменти или активи на компании от групата на пенсионното дружество. Средства на пенсионните фондове няма да могат и да се държат на влог в банка, която е свързано лице с въпросния фонд.

Предвиждаше се и ограничение за инвестиране в една група до 10% от активите на пенсионните фондове. Проектът предвиждаше и промени, целящи подобряване на корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружеств (ПОД), като са осъвременени и оптимизирани изискванията към членовете на управителните и контролни органи на дружествата, включително посредством възприемането на изисквания от директивата „Платежоспособност II“.

Още по темата

Най-съществени обаче бяха нововъведенията, изискващи подходяща професионална квалификация и опит и добра репутация, като по този начин се обезпечава наличието на необходимите знания и умения у членовете на управителните и контролни органи на дружествата.

Друг нов момент в уредбата е участието на независими членове в състава на съвета на директорите или на надзорния съвет, посредством което вносителите смятат, че ще се осигури независима гледна точка и допълнителен професионален капацитет в ръководството на дружествата. Законопроектът въвежда одобрителен режим за членовете на управителните и контролни органи на дружествата относно заемането на длъжността в конкретно ПОД с цел изключване на възможността до управлението на дружеството да бъде допуснато лице, което не отговаря на предвидените в закона изисквания и не е подходящо да осъществява функции с изключително обществено значение.

Съгласно проекта пенсионноосигурителното дружество ще е длъжно да изгради ефективна система за управление на риска, както и система за вътрешен контрол, която да гарантира спазването на нормативната уредба, вътрешните документи, сключените договори и принципите за икономичност, ефикасност и ефективност на осъществяваните дейности. Това предложение също е във връзка с НПР 2016 г.

В законопроекта се предлага задължение за банката попечител да упражнява контрол относно оценяването на активите на всеки пенсионен фонд, което отново е изискване на НПР.

В законопроекта е записано още, че спестяванията на българина за втора и трета пенсия в частните фондове занапред няма да могат да се инвестират в имоти, а вече направените инвестиции в тях ще трябва да продадат в 10-годишен срок от обнародването на промените (ако изобщо бъдат приети).


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
ГЕРБ достатъчно се упражняваха на тема "пенсионна рИформа" и в ситуацията към момента нямат (най-малкото) морално право да предприемат каквото и да било. Да, мъчно им е, че не успяха (и този път) да "усвоят" парите на частните пенсионни фондове, но...
0
 
5
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Големи са смешници всички в парламентаааа

Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие