Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ оттегли спорните промени в Закона за съдебната власт

С това се отменя планираната забрана за външно финансиране за магистратските организации

ГЕРБ оттегли спорните промени в Закона за съдебната власт

Цветан Цветанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ спря спорното ограничаване на финансирането на неправителствения сектор от чужди страни.

Оказа се, че парламентарната група е решила да оттегли предложението си за промени в Закона за съдебната власт, което мина вече на първо четене и с което се забранява външното финансиране на съсловни организации на магистратите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветонов обясни, че вече има твърде много спекулации по темата и не е редно да се стига до това. 

Още по темата

Преди дни неправителствените организации коментираха, че формулировките на ограничителните разпоредби са толкова широки, че не допускат финансиране на професионални организации, научна и преподавателска дейност на магистрати дори от институциите на Европейския съюз, Съвета на Европа и ООН, международни организации, в които България е приела доброволно да членува.

"Всички те попадат в обхвата на понятието "чуждестранно лице". В момента тези организации не се финансират от държавата, но с новите разпоредби ще се забрани финансирането и по програми на ЕС, по които и държавата получава финансиране", мотивираха се от сектора.

Цветанов заяви, че решението на ГЕРБ не е взето под натиск на нито една чужда страна, но сега не било удачно да се забранява финансирането на НПО-сектора.

"Ние сме за прозрачност за начина на финансиране, но не и за ограничаване на тези донори, които допринасят за образование, култура. Дейността на фондация "Америка за България", която стана много популярна, е финансирала проекти, които са осигурили средства в размер на над 170 млн. долара, като само за образование има проекти за 105 млн. лева", обясни Цветанов.

Той допълни, че фондацията е дала на община Пловдив, която ще се бори за Европейска столица на културата, 3 млн. лева за ремонта на Малката базилика, а за реставрацията на Голямата Базилика дава още 8 млн. лева.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
.....ааааа ,сега стана ясно за какво са си говорили онзи ден премиера Борисов и онзи американски ченовник с азиатските черти! ....та какво казвате, независими и радващи се на свобода хора сме ние българите,нали?

Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите