Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на Ципов за председател на ЦИК

Новината съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг на партията

ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на Ципов за председател на ЦИК

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Само ден след консултациите при президента Румен Радев за състава на новата централна избирателна комисия (ЦИК), на които стана ясно, че Красимир Ципов от ГЕРБ е единственият кандидат за председател, най-голямата парламентарна партия оттегли кандидатурата му. 

Още по темата

Новината съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов на брифинг на партията.

"Взехме решение и предложението ни е да оттеглим г-н Ципов", каза Борисов.

Според Борисов има сговор да не бъде посочен председател от другите политически сили. Той  определи ситуацията като капан, защото ако бъдещата ЦИК не се справи с поставените задачи, произтичащи от променения ИК, ще се наложи именно Ципов да поеме отговорност.

Борисов определи като "капан" факта, че другите парламентарно представени партии не са номинирали свои представители за председател на ЦИК.

"Утре ще го натоварят да подпише договор за машините и ние като атакуваме машините, той какво ще ни отговаря. Този капан ни поставиха", заяви Борисов. 

Самият Ципов посочи, че след консултациите вчера при президента станало ясно, че има само една единствена кандидатура за председател на ЦИК.

“След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден, си позволих да помоля вечерта премиера тази сутрин рано да свикаме заседание на управителния орган на ГЕРБ - изпълнителната комисия, за да анализираме така създалата се ситуация. Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха реално да избягат от отговорност”, каза той.

“Аз не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател на ЦИК и че мога да бъда определен като такъв”, заяви Ципов. 

"Сега ще има нови избори с предизвестен край. Ако не сме първи, ще сме втори. След два месеца ще сме в същата ситуация, но тогава може и да сме в конституционна криза. Притеснява ме колко ще издържи държавата. Няма да има парламент", заяви Борисов.

Той не можа да обясни конкретно какво промени позицията на ГЕРБ, която само преди ден настояваше, че първата по сила партия трябва да определи председателя на избирателната комисия. 

Премиерът в оставка отказа да коментира отправените към него и членове на ГЕРБ обвинения от страна на предприемача Светослав Илчовски Борисов, като посочи, че не познава бизнесмена. "Платили са на хора да излизат да говорят. Всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите. Народът има инстинкт", лаконично каза Борисов.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Разходите за труд пак забавят ръста си в началото на годината