IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предлага до 2 години затвор и глоба за горене на гуми

За физическите лица са предвидени по-занижени санкции

18:01 | 10.12.19 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ внася промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на горенето на гуми. 

"Предлагаме допълнение на чл. 353 б, като инкриминираме замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред", съобщи председателят на правната комисия Анна Александрова /ГЕРБ/ на брифинг в парламента, съобщава БТА. За нарушителите се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. с глоба от 2000 до 5000 лева, а в маловажните случаи - пробация и глоба от 1000 лева.

Нерегламентираното изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърсяване и влошаване качеството на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни, мотивира предложенията Анна Александрова.

Красимир Ципов обясни, че за физическите лица са предвидени по-занижени санкции предвид степента на обществена опасност, но не изключи възможността да се стигне и до ефективно лишаване от свобода.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на ГЕРБ за законовите предложения. Тя посочи, че забраненото горене на отпадъци продължава да се случва в "Красна поляна" и в "Слатина". Само за уикенда за горене на отпадъци на открито са направени 21 проверки, съставени са три акта за административни нарушения, съобщи столичният кмет. В "Подуене" и "Възраждане" е било установено в два частни имоти горене на стара дограма и е съставен акт от 100 до 5000 лева. Направени са били и проверки на строителни обекти, автосервизи, пунктове за изкупуване на вторични суровини. 

Само за вчера са получени около 30 сигнала за горене на отпадъци, каза Фандъкова. От 1 декември до вчерашния ден са били направени общо 345 проверки, 49 са наложените санкции, като проверките продължават. Най-високите нива на фини прахови частици са били през нощта на събота срещу неделя, което по думите й очевидно се дължи на отоплението, както и на климатичните условия. 

Фандъкова посочи, че благодарение на строителството на метрото и модернизацията на градския транспорт има непрекъснато подобряване на показателите на въздуха в столицата, но в същото време хората са станали все по-взискателни. Първо трябва да се откажем да караме замърсяващи автомобили, трябва да се откажем и да се отопляваме със замърсяващи горива, коментира тя. Фандъкова съобщи, че от Столичната община имат готовност за подмяна безплатно на отоплителните инсталации на 20 хиляди домакинства с по-екологични - газ, топлофициране, електричество и пелети.

Сега усилието обаче е да убедим хората да се включат в тези програми, посочи тя. Столичният кмет съобщи, че от началото на януари започва набирането на заявленията по първия от двата големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
В казармата колко гуми сме изгорили... В пернишките печки влизаше всичко: Дърва, нискокачествени въглища, нафта, парчета от гуми, всякакви ***, кубинки на новобранци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още