Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента по Закона за приватизацията

Трябва повече комуникация между партиите в коалицията, за да няма усещане за нестабилност на управлението, призна Цветан Цветанов

ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента по Закона за приватизацията

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ ще подкрепи ветото, наложено от президента Румен Радев по текстове от Закона за приватизацията, обяви по време на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Той посочи, че още вчера (23 юли) е имало среща с премиера Бойко Борисов, който е и председател на партията, на която е било възложено на председателя на правната комисия Данаил Кирилов спешно да изготви промяна на спорните моменти в Закона, вече приет от пленарната зала. Сега тази задача се обезсмисля с наложеното от Радев по-рано днес вето.

От БСП също коментираха наложеното вето на президента и посочиха, че единствено приемането на неговите мотиви ще доведат от отпадането на съмненията за лобизъм, които повдигна приетия преди дни закон.

Управленската програма и подписаното коалиционно споразумение се изпълнява, заяви още Цветан Цветанов. Той обясни обаче, че е нужна по-добра комуникация между партньорите в управлението, защото на няколко пъти внесени законопроекти от различните партии в коалицията водят до усещане за "дискомфорт и нестабилност".

"Работим водени от обществения интерес", увери още Цветан Цветанов и допълни, че в Закона за приватизация е имало и добри страни, като например електронна платформа за търговете и поправките, касаещи енергетиката.

От партията ще се опитат да свикат извънредно заседание на комисията по икономическа политика и туризъм веднага, след като председателят на парламента обяви за ветото на президента, за да бъдат разгледани спорните текстове и да могат да останат добрите моменти в законопроекта.

Данаил Кирилов представи част от своите идеи за промяна в текстовете пред журналистите по време на брифинга в Народното събрание. Той е искал да предложи да има забрана за промяна на задълженията в приватизационния договор, независимо от промяната на обстоятелствата, направени инвестиции и т.н., но сега това няма да бъде предложено за обсъждане от депутатите.

От ГЕРБ заявиха още, че не са следвали никакви мотиви за облагодетелстване на определени кръгове и дори през 2017 година правителството е отпуснало 2,4 млн. лева, за да се води делото за неизпълнени задължения на приватизатора на Български морски флот (БМФ) за поддържане на определен тонаж на корабите.

Дружеството БМФ беше приватизирано от "Кей Джи Маритайм Шипинг", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

От ГЕРБ предложиха между първо и второ четене на Закона за приватизация и промени в "Преходните и заключителни разпоредби", които се отнасят до Закона за енергетиката, припомни председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Тези поправки касаят либерализацията на енергийния пазар, започнала от 1 юли. От работата досега е видно, че на пазара има 52 активни търговци на електроенергия, за които обявените предварително банкови гаранции се оказват непосилни.

За да може да бъде избегнат фалит на тези компании, вносителите са се възползвали от законовата възможност за спешни промени в законодателството чрез Преходните и заключителни разпоредби.

Президентът Румен Радев няма възражения по тези предложения.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 6 месеца
Много сложно е защото трябва "вълкът да е сит, а агнето да е оцеляло". Просто казано, с пример за съществуващото без законие: Вече 10 години от както завод "6-ти септември" беше изравнен със земята и нищо положително не се случва! Беше приватизиран, но на практика УМИШЛЕНО ЛИКВИДИРАН! По кой параграф, на кой закон, ще получат възмездие пряко засегнати около 12 000 семейства, а на приватизаторите, грешка престъпниците, кой ще потърси отговорност?!

Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?