IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще внесе закон за мажоритарна избирателна система през следващата седмица

Предвижда се въвеждане на изцяло мажоритарна система в България, обясни Цветан Цветанов

12:15 | 06.05.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Първият законопроект, който ще бъде внесен в началото на следващата седмица в 44-то Народно събрание, е законопроектът за мажоритарната система, заяви пред журналисти в Златоград Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Според него по този начин ГЕРБ ще изпълни поетия ангажимент още в края на 43-я парламент, както и обещанията по време на предизборната кампания.

"Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме", допълни Цветанов.

По думите му проектът предвижда въвеждане на изцяло мажоритарна система.

Като втори законопроект се предвижда законът за концесиите, който според Цветан Цветанов е изключително важен. 

Припомняме, че заедно с президентските избори през миналата година се проведе и референдум, иницииран от шоумена Слави Трифонов, за въвеждането на мажоритарна избирателна система в България. Само няколко месеца преди това парламентът бламира референдум, иницииран от тогавашния президент Росен Плевнелиев, за мажоритарна система.

Въпреки че гласовете в референдума не бяха достатъчно, за да бъде той задължителен, предишният парламент се ангажира със законови промени заради „волята на народа“. В един момент се обсъждаше изборните правила да се променят скоростно и изминалите предсрочни избори да са по новата система, но поправките останаха за новия парламент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
v_tin
преди 6 години
брейййййй, много разбираш бе. И какво ще стане ако има мажоритарна система 100%- тези глупости може да ги разправяш на събранията на послушковците. Попитай тракатрак кога бг е била най стабилна- само и единствено при мажоритарен вот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
driverf1
преди 6 години
Май забравяте,че върховния съд (ако не бъркам съда) реши че референдума е със задължителна сила и трябва да се изпълни решението без протест от никого.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Монти
преди 6 години
Нещо не си в час ! БСП и ГЕРБ са скачени съдове ,ще има мнозинство през мандат. Турците ще взимат по 20-30 депутати в три райони на 100 % и да му мислят малките партии.Така че БСП ще бъде най малко за смесена система 50 на 50 а Герб за пълен мажоритар...А конституцията не се променя ,защото и сега през 2009 г се гласува мажоритарно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
antonio1234
преди 6 години
Че сега кви са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
emilioner
преди 6 години
За да мине този закон трябва две трети от депутатите да го гласуват защото променя конституцията,А БСП и ДПС даже и АТАКА никога няма да гласуват защото ще се самоубият със такъв тип система.А според мен дори и 20% процента от населението не разбира какво точно се случва при една мажоритарна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
Стефчо
преди 6 години
В момента един депутат се избира ако не се лъжа от 30 000 балами при 30 % контролиран вот. Ако вкарат мажоритарна система контролирания вот ще скочи над 50 %, а Народното събрание ще се напълни с мутри, певци, демагози и всякаква друга ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
antonio1234
преди 6 години
...субсидиите да не забравят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
antonio1234
преди 6 години
ГЕРБ нама да изпълни поетия ангажимент,понеже предложението няма да мине на гласуване и те кристално ясно го знаят,както ще стаане и с обещанията на ОП..и вълка сит и агнето цяло,всички са доволни,а народа да духa!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още